ПОВОДОМ НОЋИ МУЗЕЈА ОДРЖАН ПЕРФОРМАНС И ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА

Поводом међународне манифестације „Ноћ музеја“, у Музеју Народног позоришта 14. маја, организован је перформанс „Глумци и јавне личности у улогама председника“ и отворена је изложба под називом „Лидери несврстаних у Народном позоришту“, која ће бити доступна јавности до 12. септембра.

Осма по реду „Ноћ музеја” донела је добро расположење не само у музеје и галерије већ и на градске тргове и улице у 65 места у Србији, на 315 локација са укупно 429 дешавања. Овој веома популарној манифестацији, трећој по величини у Европи, по први пут прикључила се и наша Кућа веома интересантним програмом који је изазвао огромну пажњу посетилаца.
Неколико хиљада људи окупило се тог 14. маја  испред зграде Народног позоришта где је одржан перформанс у коме су се глумци и друге јавне личности појавили у улогама председника држава и влада. У правој карневалској атмосфери, публика је са уживањем пратила како је Јосип Броз Тито, кога је глумио Миленко Павлов, дочекао Габала Абдела Насера, Џавахарлала Нехруа, Индиру Ганди... На констатацију окупљених људи да заиста личи на „највећег сина наших народа и народности”, Павлов се насмејао и рекао да је он „виши и лепши” од Тита. Ипак, перформанс је кулминирао појавом Моамера ел Гадафија, у пратњи четири телохранитељке, кога је првак Опере Миша Јовановић духовито „скинуо”. Колико се комплетан програм свидео Београђанима, видело се и по неописивој гужви која је владала испред позоришта. Посетиоци су се тискали желећи да дотакну и поздраве неке од светских лидера, односно њихове двојнике који су, заиста, веома упечатљиво одиграли поверене улоге. У једном тренутку, врата Народног позоришта једва су издржала, буквално речено, стампедо публике у јурњави за егзотичним и шармантним лидерима на путу за Велику салу где је у њиховом присуству приказан документарни филм са Самита несврстаних земаља у Београду одржаних из 1961. и 1989. године. 
Циљ овог несвакидашњег програма представљао је покушај да се историјска чињеница, да су у Београду два пута одржани поменути Самити несврстаних земаља, те да су председници тих држава били, између осталог, и гости Народног позоришта – прикаже на позоришно атрактиван начин, који је значајно обогатио садржај „Ноћи музеја“ у Београду.
Да је наша кућа, на челу са кустоскињом Зорицом Јанковић, ауторком пројекта, веома добро осмислила програм, видело се и касније, на отварању ексклузивне изложбе под називом „Лидери несврстаних у Народном позоришту“ која је, такође, изазвала огромно интересовање публике.
Иначе, ова поставка, која ће бити доступна јавности до 12. септембра, прва је у низу јавних манифестација којима ће се обележити педесетогодишњи јубилеј Прве конференције несврстаних. Богата историја ових самита, која траје већ пола века, приближена је посетиоцима изложбама фотографија и филмским записима са обе конференције несврстаних.
Веома успешном опозориштењу, да се тако изразимо, самита несврстаних у Београду, поред Павлова и Јовановића, допринео је и велики број значајних глумаца и јавних личности. У улози Бен Кеда појавио се Милан Лане Гутовић, Насер је био Лепомир Ивковић, Сиримаво Бандаранаике Нела Михаиловић, Архиепископ Макариос Чедомир Ђоинчевић (фудбалски тренер), Јасер Арафат Борисав Балаћ. Историјске личности из прошлог века донели су нам и Ивон Јафали (водитељка Студија Б), Зоран Ћосић, Биљана Ђуровић, Бошко Пулетић, Александар Илић (естрадни уметник), Андреја Маричић, Бора Ненић, Хон Ли...
M.Б.