ПРЕДСЕДНИЦА УДРУЖЕЊА КОМПОЗИТОРА СРБИЈЕ ИВАНА ТРИШИЋ УПУТИЛА ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ В.Д. УПРАВНИКУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ДЕЈАНУ САВИЋУ

Председница Удружења композитора Србије Ивана Тришић упутила је у четвртак 15. октобра писмо захвалности в.д. управника Народног позоришта Дејану Савићу због несебичног доприноса у организацији музичко-сценског пројекта “Калеидоскоп” који је пијанисткиња Нада Колунџија недавно извела на Сцени “Раша Плаовић”.
- Захваљујем се Дејану Савићу, као управнику Народног позоришта, који нам је свесрдно омогућио простор у трајању од два дана, колико је било потребно да се овај пројекат увежба за сценско извођење. Без додатне огромне пробе која је претходила премијери, овај минуциозан пројекат не би могао да тече глатко, без и једне омашке, као дивна целина калеидоскопских сличица – навела је, између осталог, Ивана Тришић.
- Комплетна екипа тонаца, мајстора светла, гардеробера и архивара у потпуности се посветила овом пројекту,, излазећи у сусрет сваком и најситнијем захтеву редитеља и извођача. Показали су се као драгоцени сарадници који су дали све од себе да “Калеидоскоп” Наде Колунџије постане један од врхунских догађаја нашег фестивалa – наводи се у писму.
Музичко-сценски пројекат “Калеидоскоп”, у организацији Удружења композитора Србије, изведен је 24. септембра у оквиру 24. Међународне трибуне композитора.
У овом пројекту, композиције једанаесторо композитора конципиране су као целина са додатном музичком драматургијом за коју је Нада Колунџија избрала кратке одломке дела савремених композитора (Мередит Монк, Филипа Гласа, Ерика Сатија, Конлона Ненкарова).
Тако се стигло до целине састављене од дела и делића који се претапају и котрљају, као што то чине и сличице у калеидоскопу, док је сама сцена са извођачима, клавиром, клавирима играчкама, кловном, теремином, луткама и музичким кутијама као и снимцима које је публика слушала путем озвучења и пројекцијама видео радова, постала једна велика имагинарна музичка кутија.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести