Представа „Боливуд“ у такмичарској селекцији 64. Стеријиног позорја

Мјузикл “Боливуд”, по тексту и у режији Маје Пелевић, на музику Ање Ђорђевић, уврштен је у званичну селекцију 64. Стеријиног позорја, које ће ове године бити одржано од 26. маја до 8. јуна.

Селектор Светислав Јованов, одабрао је за Селекцију националне драме осам представа које одликује, како је навео, аутентичан и истраживачки приступ проблематици женске еманципације.

Осим „Боливуда“, реч је о представама “Петријин венац” према роману Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић-Николић, режији Бобана Скерлића и извођењу Атељеа 212 из Београда, “Зла жена” Јована Стерије Поповића, у режији Иве Милошевић и извођењу Народног позоришта у Суботици, “Неустрашиве – као и све слободне девојке” Тање Шљивар, у режији Саломе Дастмалхи и извођењу Дојчес театар из Берлина, “Kаролина Нојбер” Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Kокана Младеновића и извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, “Хасанагиница” према мотивима драме Љубомира Симовића, у режији Андраша Урбана и извођењу Новосадског позоришта, “Kозоцид” ауторке и редитељке Виде Огњеновић, у извођењу Градског позоришта Подгорица, те "М.И.Р.А". према концепту и у режији Андраша Урбана, у продукцији Битеф театра.

„Социјална катастрофа у забаченом градићу на граници, изазвана пропашћу локалне фабрике, коју (привремено) одлаже обећање доласка боливудског филмског продуцента, представља темељ на којем Маја Пелевић гради своју горко ведру, шармантно нихилистичку пародију о симболичној пропасти наших савремених фабрика илузија. Ефикасно манипулишући и разграђујући драматуршке и музичке конвенције мјузикла, уз помоћ атрактивне матрице Ање Ђорђевић, ауторка проналази самосвојну димензију друштвеног ангажмана с обеју страна границе илузионистичке игре“, навео је Јованов у образложењу.

„Боливуд“ је премијерно изведен 25. маја прошле године на Сцени „Раша Плаовић“, а у подели су Милош Ђорђевић, Јелена Ђокић, Данијела Угреновић, Сузана Лукић, Павле Јеринић и Бојана Ђурашковић.

У представи учествују и музичари Невена Пенчић, Александар Солунац и Данило Тирнанић.

Kореограф је Игор Kоруга, сценограф Игор Васиљев, а костимограф Марина Вукасовић Меденица.

Радња комада писаног у стиховима почиње у тренутку када у мали град на граници долази боливудски продуцент који жели да у бившој фабрици „Младост”, која је сада позориште, отвори студио и пружи прилику глумцима, а и свим другим људима у том месту да добију улогу у боливудском спектаклу…
М.Б.

 

Прочитајте још вести