Представа „Боливуд“ 2. јуна у такмичарској селекцији 64. Стеријиног позорја

Мјузикл “Боливуд”, по тексту и у режији Маје Пелевић, на музику Ање Ђорђевић, биће изведен 2. јуна на 64. Стеријином позорју, у оквиру Такмичарске селекције националне драме. 

Селектор Светислав Јованов, одабрао је осам представа које одликује, како је навео, аутентичан и истраживачки приступ проблематици женске еманципације.

Осим „Боливуда“, реч је о представама “Петријин венац” према роману Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић-Николић, режији Бобана Скерлића и извођењу Атељеа 212 из Београда, “Зла жена” Јована Стерије Поповића, у режији Иве Милошевић и извођењу Народног позоришта у Суботици, “Неустрашиве – као и све слободне девојке” Тање Шљивар, у режији Саломе Дастмалхи и извођењу Дојчес театар из Берлина, “Kаролина Нојбер” Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Kокана Младеновића и извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, “Хасанагиница” према мотивима драме Љубомира Симовића, у режији Андраша Урбана и извођењу Новосадског позоришта, “Kозоцид” ауторке и редитељке Виде Огњеновић, у извођењу Градског позоришта Подгорица, те "М.И.Р.А". према концепту и у режији Андраша Урбана, у продукцији Битеф театра.

„Социјална катастрофа у забаченом градићу на граници, изазвана пропашћу локалне фабрике, коју (привремено) одлаже обећање доласка боливудског филмског продуцента, представља темељ на којем Маја Пелевић гради своју горко ведру, шармантно нихилистичку пародију о симболичној пропасти наших савремених фабрика илузија. Ефикасно манипулишући и разграђујући драматуршке и музичке конвенције мјузикла, уз помоћ атрактивне матрице Ање Ђорђевић, ауторка проналази самосвојну димензију друштвеног ангажмана с обеју страна границе илузионистичке игре“, навео је Јованов у образложењу.

„Боливуд“ је премијерно изведен 25. маја прошле године на Сцени „Раша Плаовић“, а у подели су Милош Ђорђевић, Јелена Ђокић, Данијела Угреновић, Сузана Лукић, Павле Јеринић и Бојана Ђурашковић.

У представи учествују и музичари Невена Пенчић, Александар Солунац и Данило Тирнанић.

Kореограф је Игор Kоруга, сценограф Игор Васиљев, а костимограф Марина Вукасовић Меденица.

Радња комада писаног у стиховима почиње у тренутку када у мали град на граници долази боливудски продуцент који жели да у бившој фабрици „Младост”, која је сада позориште, отвори студио и пружи прилику глумцима, а и свим другим људима у том месту да добију улогу у боливудском спектаклу…
М.Б.

 

Прочитајте још вести