Представа „Царство мрака“ на 58. Интернационалном театарском фестивалу МЕСС у Сарајеву одиграна у част Предрага Ејдуса

Представа „Царство мрака“ према тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице, изведена је 4. октобра с великим успехом у Народном позоришту Сарајево, у оквиру Главног програма 58. Интернационалног театарског фестивала МЕСС.

Одушевљена публика у препуној сали наградила је вишеминутним аплаузом глумачку екипу у којој су били Олга Одановић (Матрјона), Хана Селимовић (Анисја), Вања Ејдус (Акуљина), Љубомир Бандовић (Петар), Анастасиа Мандић (Кума), Небојша Љубишић (Аћим), Иван Ђорђевић (Никита), Никола Вујовић (Митрић), Ивана Шћепановић (Марина), Новак Радуловић (Сват) и девојчица Јелена Благојевић (Ањутка).

Комад је одигран у част барда српског глумишта, првака Драме Народног позоришта у Београду Предрага Ејдуса који је преминуо 28. септембра.

Теме из Толстојеве драме, попут преваре, похлепе, прељубе, лицемерја, убиства и чедоморства, а све зарад новца који је “сваком послу господар”, веома су присутне и у данашњем времену.

Славни писац у овом комаду о греху и изопачености карактера, за шта највише криви очајничко сиромаштво, пружа довољно доказа да су сви ти људи који живе у једном таквом царству мрака и сами мрачни и сви међусобно подједнако способни за оно најгоре…

Овом представом, Народно позориште у Београду, после годину дана паузе, поново је учествовало на тој значајној театарској смотри на којој су, 2016, Стеријини “Родољупци”, у режији и сценографији Андраша Урбана, освојили Награду „Златна маска“ дневног листа „Ослобођење“ за најбољу представу у целини.

На овогодишњем МЕСС-у, од 29. септембра до 6. октобра, у оквиру Главног програма биће изведене 23 представе из 17 држава.
 
Фестивал је основан 1960. године и припада реду једног од најстаријих у овом делу Европе. У почетку је био конципиран као смотра југословенских позоришта са гостовањима најзанимљивијих светских експерименталних представа тог времена.

МЕСС је данас конципиран са посебним ентузијазмом и посвећеношћу са циљем да привуче нове генерације у позориште, па добија потпуно нову структуру публике, успевајући да одржи и стару. 

Из године у годину програм фестивала расте квалитативно и квантитативно окупљајући најеминентнија позоришна имена из региона, Европе и света.
М.Б.

Прочитајте још вести