Представа „Ожалошћена породица“ одушевила ужичку публику на 23. Југословенском позоришном фестивалу „Без превода“

Чувена драма Бранислава Нушића „Ожалошћена породица”, у режији и адаптацији Јагоша Марковића, изведена је 7. новембра с великим успехом у Народном позоришту Ужице, у оквиру 23. Југословенског позоришног фестивала „Без превода“.

Одушевљена публика у препуној сали, која је комад наградила оценом 4,04, поздравила је дугим и снажним аплаузом глумачку екипу у којој су били Саша Торлаковић (Агатон Арсић), Радмила Живковић (Симка), Даница Максимовић (Сарка), Небојша Дугалић (Прока Пурић), Вања Ејдус (Гина), Александар Срећковић (Танасије Димитријевић), Нела Михаиловић (Вида), Слободан Бештић (др. Петровић, адвокат), Сузана Лукић (Даница) и Душан Матејић (Мића). 

После представе, одржан је веома посећен округли сто о овом комаду који је премијерно изведен 19. јануара ове године, тачно на 80-ту годишњицу смрти нашег славног комедиографа, а у разговору, који је водила позоришни критичар и драматург Александра Гловацки, учествовали су Саша Торлаковић, Даница Максимовић, Небојша Дугалић, Вања Ејдус, драмски писац и драматург Алмир Имширевић и селектор фестивала, позоришни критичар Бојан Муњин.  

У жанровском смислу, „Ожалошћена породица“ је и комедија и трагедија, где су чињенице трагедија, док угао Нушићевог посматрања на те црне чињенице указује да је реч о комедији.

Упркос похлепи, грамзивости, саможивости, лицемерству... јунака ове приче, Марковић их, ипак, не осуђује, већ са одређеном дозом љубави и емпатије указује да и у њима, без обзира на све те девијантности, постоји зрно људскости, али и, понекад, одлика бескрајно шармантних створења.

Ти и такви, и данас, веома препознатљиви ликови, који на разне начине, кроз низ елемената вербалне и комедије ситуације, покушавају да се домогну нечега што није њихово, изазивали су током представе пуно смеха, али и коментара да Нушићеве реплике никад не застаревају и да припадају сваком времену.

Редитељ Марковић потписао је и избор музике, а у ауторском тиму су и Молина Удовички Фотез (драматург), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Матија Вучићевић (сценограф), Мариа Марковић Милојев (костимограф) и Владимир Петричевић (дизајн звука).

На фестивалу, који се ове године одржава под Нушићевим слоганом „Боље је да гледамо живот у позоришту, него позориште у животу", публика ће у такмичарском делу програма видети седам најбољих, жанровски разноврсних остварења из Србије, Црне Горе и Хрватске. 

Поред “Ожалошћене породице”, Муњин је одабрао и представе “Кад би Сомбор био Холивуд”, ауторско остварење Кокана Младеновића (НП из Сомбора), “Корешподенција”, у режији Горчина Стојановића (Звездара театар из Београда), “Зашто је полудео господин Р?” Боба Јелчића (ЈДП), “Кроћење горопаднице” Ивана Плазибата (ХНК из Сплита), “Пет живота претужног Милутина” Александре Милавић Дејвис (Атеље 212) и “Крваве свадбе” Игора Вука Торбице (Град театар Будва и СНП из Новог Сада).
М.Б.

Прочитајте још вести