ПРЕДСТАВОМ "ХЕНРИ ШЕСТИ" ОТВОРЕНА 144. СЕЗОНА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Нова 144. сезона Народног позоришта отворена је у суботу 15. септембра представом „Хенри Шести“ која је одиграна у оквиру званичне селекције 46. БИТЕФ-а.

Извођењу представе, која је имала две веома успешне премијере - 11. маја у лондонском Глоб театру и 15. јуна на Великој сцени, присуствовали су министар културе Републике Србије Братислав Петковић, државни секретар у Министарству културе Мирослав Тасић, шеф кабинета министра културе Мирослав Јанковић и друге јавне личности.
Комад који говори о племићким поделама у средњевековној Енглеској и сукобу са Француском, обогаћен стилизованом, опуштеним костимима у стилу Робина Худа и Шервудске шуме и функционалном сценографијом у којој доминира округли сто у стилу краља Артура, расклопив у делове, као алузија на сукобе и интриге племића који деле и слабе Енглеску, публика је наградила дуготрајним и снажним аплаузом.
У овој представи ситуације, а не ликова, витешког заједништва, оног најлепшег мускетарског "један за све, сви за једног", улоге су остварили Хаџи Ненад Маричић у насловној улози, Танасије Узуновић (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Орлеана).
Оригиналности представе значајно су допринели професионални музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Слободан Продановић (хармоника) који су уживо изводили музику коју је компоновао Дугић.
Драматург је Ивана Димић, сценографију је урадио Борис Максимовић, костиме Марина Меденица ,а сценски покрет Амалиа Бенет.
После представе, у Музеју Народног позоришта, одржан је Oкругли сто.
Током вечери, Музеј је посетио министар културе Петковић који је, између осталог, погледао изложбу „Хенри Шести – ГЛОБ фото БЛОГ“ ауторке Зорице Јанковић.
М.Б.