ПРЕМИЈЕРА АУТОРСКОГ ПРОЈЕКТА МАЈЕ ПЕЛЕВИЋ И СЛОБОДАНА БЕШТИЋА "МОЈЕ НАГРАДЕ", 4. АПРИЛА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

Ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића, „Моје награде“, према роману Томаса Бернхарда, у извођењу Слободана Бештића, биће премијерно изведен 4. априла (20,30) на Сцени “Раша Плаовић”.
У овој интимној исповести пуној (ауто)ироније и пародије, Бернхард се на духовит, а истовремено горак начин обрачунава са корумпираним аустријским друштвом и његовим културним назорима и обичајима.
Он се истовремено сатирично осврће на све институције које он сматра извором те изопачености: цркву, болницу, Академију наука, Министарство културе, партије, уметничке сенате, жирије, удружења.
Парадоксално је прихватао награде које су му додељивали током живота за романе у којима се са слашћу и презиром ругао својој домовини.
Он врло живописно и у првом лицу, описује ситуације у којима су му додељене разне државне награде и признања, приликом чега се истовремено гнушао оних који му награду додељују и себе који награду прима, углавном из материјалних разлога.
Представа је осмишљена као директна исповест публици која се налази у двострукој улози, као публика, а и као званице на додели награда.
У том смислу публика ће, иако не директно, бити позвана да учествује у преиспитивању друштва у коме живи и сопствене позиције у том друштву.
Представа се реализује у копродукцији са Културним центром Панчево.
Редитељски концепт и драматургија - Маја Пелевић, сценограф је Мираш Вуксановић, његов асистент Јасна Сарамандић, а костимограф је Олга Мрђеновић.
Дизајн светла урадиће Милан Коларевић, а звука Владимир Петричевић.
Гордана Перовски је суфлер, Милорад Јовановић извршни продуцент, Наталија Игњић организатор, a Милош Обреновић инспицијент.
М.Б.

 

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 31. МАРТА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА
Представа "Моје награде", према роману Томаса Бернхарда - интимна исповест пуна ироније коју изводи Слободан Бештић биће премијерно изведена 4. априла на Сцени "Раша Плаовић".
Овај ауторски пројекат Маје Пелевић и Слободана Бештића реализује се у копродукцији са Културним центром Панчево, а како је речено на конференцији за новинаре, ово је и светска премијера представе засноване на Бернхардовој збирци есеја "Моје награде".
На сцени се поред Бештића, појављује и суфлерка Гордана Перовски. Осим што ће, ако буде потребе, суфлирати Бештићу, она игра Бернхардову тетку, не његову праву тетку већ жену са којом је био близак, али није откривено у каквом су односу били.
У "Мојим наградама" Бернхард се на духовит, а истовремено горак начин обрачунава са корумпираним аустријским друштвом и његовим културним назорима и обичајима.
Сатирично се осврће на све институције, а Маја Пелевић, која је одговорна за редитељски концепт и драматургију, каже да је ово критички осврт на Србију данас и то којим путем земља иде.
Она истиче да није у питању монодрама (мада је могла да буде) будући да на сцени није само један глумац и да је идеја била да се побегне од те форме.
У питању је исповест, интиман осврт на то како институције реагују на човека који износи своје мишљење, додала је Пелевић, указавши да је збирка есеја "Моје награде", написана у интимно - биографском тону, објављена после Бернхардове смрти.
Глумац Слободан Бештић је казао да је Бернхардова мисао цинична и иронична, он говори са сарказмом и о себи и о другима. У представи се костимским и сценографским решењима његове мисли стављају у данашњи контекст - од нацизма до Европске уније.
Представа је, како је додао, комична, а томе је допринела и Гордана Петровски.
"Моје награде" се могу посматрати и као став о Европској унији и ономе што Европа представља - то су речи Бернарда којима је дат контекст, казао је Бештић и додао да се може говорити и о наградама које додељује ЕУ одређеним државама примајући их у чланство или не.
Директор драме у Народном позоришту Жељко Хубач је истакао да се на овај начин у театру идејно храбро комуницира са временом, оценивши да је одличнан превод у драматичној обради добио нову димензију.
Бојана Денић, која је превела "Моје награде", указује да је публика у Србији имала прилику да гледа представе засноване на Бернхардовим делима и да чита његова дела, али до сада није имала прилику да гледа прозу на сцени.
Представом је декодиран Бернхард у најбољем маниру и духу, навела је Денић и додала да "Моје награде" никада и нигде до сада нису извођене на позоришној сцени.
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић је казао да је ова форма, форма монодраме помало неуобичајена за Народно позориште, јер је то велико позориште и обичај је и потреба да се запосли што више уметника.
За монодраму је потребан човек ко је као стваралац и као уметник остварен, има харизму, може самостално да држи пажњу публике, има зрелост, знање и креативност, навео је Савић, истакавши да Бештић све то поседује.
Према његовим речима, идеја је да се и ова форма рехабилитује.
Он је указао на наставак добре сарадње са Културним центром Панчева, напоменувши да је Народно позориште буџетска установа и да настоји да буде доступна свим грађанима, кроз сарадњу са другим установама културе или гостовања.
Савић се кратко осврнуо и на то да Народно позориште, иако је већ април, још није потписало уговор о суфинансирању са Министарством културе и живи од сопствених пара.
Директор Културног центра Панчева Немања Ротар је истакао да Панчево има богат позоришни живот, иако нема професионално позориште.
Одолевамо времену које није наклоњено култури, додао је Ротар, истакавши да је за текст за представу "Моје награде" провокативан и занимљив, а то је оно што КЦ Панчево настоји да пружи публици.
Представа "Моје награде" биће два пута месечно на репертоару Народног позоришта, а пред публиком у Панчеву биће изведена 5. априла.
Сценограф је Мираш Вуксановић, његов асистент Јасна Сарамандић, а костимограф је Олга Мрђеновић. Дизајн светла урадиће Милан Коларевић, а звука Владимир Петричевић. Милорад Јовановић је извршни продуцент, Наталија Игњић организатор, а Милош Обреновић инспицијент.

Прочитајте још архивираних вести