ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА „КОПЕЛИЈА“, У КОРЕОГРАФИЈИ ЉУБИНКЕ И ПЕТРА ДОБРИЈЕВИЋА, 15. ДЕЦЕМБРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

Балет у два чина „Копелија“, на музику Леа Делиба, у кореографији Љубинке и Петра Добријевића, биће премијерно изведен у уторак 15. децембра (19,30) на Великој сцени.
Биће то шеста поставка у Народном позоришту тог сентименталног балета са комичним елементима за који је оригиналну кореографију урадио Артур Сен-Леон. Овај славни француски играч, балетски либретиста, кореограф и композитор, заједно са Шарлом Нуитером, написао је и либрето урађен по новели „Човек из песка“ чувеног немачког писца, диригента и сликара Ернста Теодора Амадеуса Хофмана.
Главнe улогe припремају Ана Павловић, Тамара Ивановић, Теодора Спасић, Татјана Татић (Сванилда), Јован Веселиновић, Јовица Бегојев, Игор Пастор, Милош Маријан (Франц), Милан Рус, Дејан Коларов, Александар Илић (Копелијус).
У представи учествује целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Оркестром ће дириговати Ђорђе Павловић.
Сценографију је урадио Мираш Вуксановић, а костиме Катарина Грчић Николић.
Репетитори су Вилхелм Вундер, Душка Драгичевић, Светозар Адамовић, Марија Вјештица и Паша Мусић.
“Копелија“ је на сцени Народног позоришта први пут изведена 11. јуна 1924. године у кореографији Александра Фортуната. Улогу Сванилде креирале су у алтернацији велике балерине нашег балета Јелена Пољакова, Нина Кирсанова и Наташа Бошковић, Копелијус је био Василије Шумски, а Франц – Фортунато. Касније су у тој роли наступали и Макс Фроман и Анатолиј Жуковски.
Наредна премијера одржана је 21. јуна 1948. године. Кореографију је урадио Димитрије Парлић који је, у алтернацији, са Александром Доброхотовим тумачио лик Франца. Сванилду су дочарале Рут Парнел/ Вера Костић/ Душанка Сифниос, док су се у улози Копелијуса смењивали Драго Погачар и Бранко Марковић.
Непуних 15. година касније, „Копелија“ је имала још једну премијеру у Народном позоришту - 27. фебруара 1963. Овога пута, кореографију и режију урадила је Вера Костић која је главне улоге поверила Лидији Пилипенко (Сванилда), Жарку Пребилу (Франц) и Милану Момчиловићу (Копелијус).
Чувени балетски играч, кореограф и педагог Димитрије Парлић, после 32. годинa паузе, још једном је одлучио да на сцени Народног позоришта постави „Копелију“. Премијера је одржана 14. фебруара 1980. а у главним улогама била су истакнута имена нашег балета - Љиљана Шарановић Николић/ Милица Бијелић (Сванилда), Душан Симић/ Радомир Вучић (Франц) и Владимир Логунов (Копелијус).
Последња поставка урађена је 19. новембра 1991. године, а представа се наизменично изводила на тадашњој сцени Националног театра у Земуну и у матичној згради на Тргу Републике. Кореографију и режију Димитрија Парлића пренели су Вишња Ђорђевић, Душан Симић и Владимир Логунов, а у главним улогама били су Милица Бијелић/ Душка Драгичевић (Сванилда), Ранко Томановић/ Ненад Јеремић (Франц) и Стеван Хаџи Славковић/ Ратко Петровић (Копелијус).
„Копелија“ је праизведена 25. маја 1870. године у Париској опери.
М.Б.

 

Прочитајте још архивираних вести