ПРЕТПРЕМИЈЕРНО ИЗВОЂЕЊЕ МОЦАРТОВЕ ОПЕРЕ „БАСТИЈЕН И БАСТИЈЕНА“ 28. МАРТА, ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА АУТИЗМОМ

Поводом обележавања Светског дана особа са аутизмом, у понедељак 28. марта (12,00) на Сцени „Раша Плаовић“, биће претпремијерно изведена опера Волфганга Амадеуса Моцарта „Бастијен и Бастијена“, намењена деци до 12 година.
У овој једночиној комичној опери, насловне улоге поверене су Софији Пижурици и Слободану Живковићу, а лик Коласа - Страхињи Ђокићу.
Диригент-пијаниста је Стефан Зекић, а редитељ Ана Григоровић, која, у изјави за сајт Народног позоришта, објашњава да се представа ради у оквиру пројекта дирекције Опере Народног позоришта у Београду „Опера у школе“ који има за циљ да „кроз едукацију деце о опери и продукцију кратких опера тематски намењених за децу и младе школског узраста, створи нову публику“.
-„Бастијен и Бастијена“ је прва у низу од три планиране продукције опера једночинки. Како је Моцарт ову оперу писао са 12 година, њен заплет је неодољиво дечији, а у нашем извођењу је осавремењивањем додатно приближен данашњим клинцима. Радња се дешава у уснулој шуми коју посећује господин Колас, чаробњак модерног доба. Он плете заплет љубавне свађе Бастијена и Бастијене, дајући им по један мобилни телефон... – открива млада и талентована редитељка.
Сценограф је Јасна Сарамандић, а костимограф Катарина Грчић Николић.
Премијера „Бастијена и Бастијене“ очекује се, највероватније, у мају.
М.Б.

Прочитајте још архивираних вести