ПРОГЛАШЕНИ ПОБЕДНИЦИ КОНКУРСА „МЛАДА БАЛКАНСКА ДРАМА“

У оквиру пројекта „Млада балканска драма“ завршени су конкурси за драмски текст у организацији Народног позоришта у Београду и Театра младих „Николај Бинев“ из Софије.

Жири Националног театра из Београда, који је радио у саставу Ивана Димић, Молина Удовички Фотез, Славко Милановић, Зоран Раичевић и Жељко Хубач, већином гласова је одлучио да је првонаграђена драма на Конкурсу „Центар за принудно слетање“ – Горане Баланчевић.
Жири је скренуо пажњу позоришној јавности на квалитет драма из ужег избора, у који су увршћени драма „Прозор“, Катарине Николић, и „Покупићу своје ствари и отићи ћу“ Александре Урошевић.
Жири из Софије, који је радио у саставу проф. Др Николај Јорданов, театролог и извршни директор Међународног позоришног фестивала „Варненско лето“, проф. Маргарита Младенова, редитељка и управница Позоришне лабораторије „Сфумато“ и Јана Борисова, драмска списатељица, једногласно је наградио текст Ивана Димитрова „Временска болест“, а позоришној јавности је скренуо пажњу и на комад Николаја Влахова „Разговор са голубовима“
Премијера победничког комада Конкурса који је спроведен у Београду биће почетком марта 2013. на сцени Театра младих „Николај Бинев“ у Софији, а победник конкурса спроведеног у Софији, праизведбу комада имаће до краја марта следеће године на Сцени „Раша Плаовић“.
Подсећања ради, на Конкурс који је расписан 21. марта ове године, јавило се укупно 55 аутора, од тога 33 из Бугарске и 22 из Србије.
Писцима је било препоручено да се тематски баве проблемима младих, да број лица у драмском тексту не прелази шест, те да воде рачуна о томе да Позориште има жељу да током рада на представи ангажује што већи број младих глумаца.
М.Б.