ПРОМОВИСАНА КЊИГА РУЖИЦЕ СОКИЋ “СТРАСТ ЗА ЛЕТЕЊЕМ”

У оквиру циклуса „Промоције“, у среду 16. марта у Музеју Народног позоришта у Београду представљена је књига драмске уметнице Ружице Сокић „Страст за летењем“ коју је објавила издавачка кућа “Лагуна”.

Напомињући да Музеј Народног позоришта репродукује стварност не да би пласирао причу о њеној аутентичности, већ о њеном значењу, кустоскиња Зорица Јанковић је указала да због тога нема ништа природније него да се промоција ове књиге одржи под кровом Националног театра и његовог музеја.
- Радујемо се и што смо домаћини „Лагуни“, реномираној београдског издавачкој кући основаној 1998. године која је израсла, првенствено по квалитету, али и са 200 објављених наслова годишње, у једног од највећих издавача у држави и региону – рекла је Јанковићева.
Оперативни директор „Лагуне“ Жарко Јокановић истакао је да је посебно лепо у овој књизи то што је Сокићева „за сваког пронашла прегршт лепих речи“.
- Та њена истинољубивост многе је представила у правом светлу и на начин на који то нико до сада није тако урадио. Због тога је ово једна од енциклопедија српске културне сцене и једно од најдрагоценијих сећања на најуспешније периоде културе ове земље и на великане међу којима, и са којима, Ружица Сокић стоји раме уз раме. Од ње очекујем да настави да пише, јер има сасвим сигурно много тога још да каже. До сада нас је сваки пут подједнако знала да изненади својим бриљантно одиграним улогама, а овога пута нас је изненадила једним раскошним талентом за писање с којим се не могу похвалити ни многи писци, ни они који себе називају писцима. Због тога је ова књига прави бисер у нашој литератури – оценио је Јокановић и казао да је „Страст за летењем“, у свега неколико месеци, „доживео и друго издање, пошто је прво просто разграбљено“.
Према његовим речима, књига је постала прави хит не само у Србији и региону, већ и у нашој дијаспори захваљујући могућностима онлајн куповине.
- Тиме Ружица Сокић показује да она, као што је својом глумом цео живот пленила, успева и да својим књижевним првенцем, практично, покори целу планету и ми смо јој на томе бескрајно захвални – истакао је Јокановић.
Театролог Весна Крчмар је нагласила да постоји веома мало глумаца који имају тако изражену потребу за писањем.
- Ружица Сокић има страст за летењем, али и страст за писањем. Уметник глуме и писане речи права су реткост. Овде су стопљени у једно. Глумац у центру збивања, веома изражајна перцепција неопходна за глумачку уметност, овде се претвара у романескну исповест и ми читамо историју глумишта Атељеа 212, његовог такозваног златног периода у којем су се окупљали врхунски интелектуалци – рекла је она.
- Ово је романсирана исповест и историја не у првом лицу, већ у облику затајног наратора Ружице Сокић која кроз личности својих колега и пријатеља прича бескрајно занимљиве позоришне или животне приче. Тешко је разлучити где почиње позориште и престаје живот или обрнуто. Овде је то све сливено у једно, само зависи од угла посматрања – казала је Весна Крчмар.
Подсећајући да је она, пре свега, глумица, а не списатељица, Сокићева је објаснила да је ову књигу написала „као нешто што ми је била обавеза и дуг према божанственим људима са којима сам имала срећу да радим, да се дружим и коју су, нажалост, напустили све нас“.
- Ето, то је нешто што ми је био мотив да почнем да пишем и да сведочим о времену које је било изузетно и у коме сам учествовала, јер сам сматрала да ће само оно што је записано, остати и упамћено - додала је популарна глумица.
Књига је сачињена од низа прича које осликавају једну богату и плодотворну полувековну каријеру, од успомена из детињства до почетка 21. века. Богато опремљена фотографијама познатих личности из јавног живота, пријатеља и колега Ружице Сокић (Мира Траиловић, Бранко Плеша, Александар Поповић, Милош Жутић, Лив Улман, Бата Стојковић, Данило Киш, Зоран Радмиловић, Бела Ахмадуљина, Марина Влади, Мира Бањац, Бора Тодоровић...), ове успомене истовремено су прича о једној епохи, од времена сиромаштва и преживљавања за време и после Другог светског рата, до година успеха, успона „Атељеа 212“, путовања и турнеја, живо дочаравајући закулисне и многима скривене прилике и неприлике глумачког заната.
Одломке из књиге, осим ауторке, читале су глумице Добрила Стојнић, Ана Стојановић и Милица Милша.
М.Б.