Радионица колектива СKУТР (Чешка) „Трансформација“, 28. и 29. маја од 11 до 15 часова

Радионица колектива СKУТР из Чешке, под називом „Трансформација“, биће одржана у Народном позоришту 28. и 29. маја од 11 до 15 часова.

Радионица се бави појмом трансформације – метаморфозе у најширем смислу, а инспирисана је и појмом флуидности – променљивости, као једном од главних тема у многим драмским делима од антике, преко Шекспира па све до савремених мултимедијалних драмских дела.
  
Трансформација може бити трансформација лика у неко друго биће (на пример код Шекспира) али се може односити и на техничке промене сцене и костима, промене драмске ситуације, метаморфозу позоришних средстава из једног у друго (речи у покрет, покрет у звук…). 

Трансформације индивидуалних позоришних елемената и потрага за њиховим новим комбинацијама које делују као импулс за гледаочеву машту – то је основни метод дуа СKУТР који су практиковали у свом стваралаштву, али и током рада на Академији драмских уметности (ДАМУ) у Прагу.

Више информација о СKУТР: http://www.skutr.org/repertoar/cz

Радионица ће се одржати на енглеском језику. 
Отворена је за све извођаче (глумце, балетске играче, певаче), али и за редитеље, драматурге, сценографе и друге позоришне уметнике. 


ПРИЈАВА 


Пријаву је потребно послати најкасније до 19.5.2019.

Потребно је послати кратку биографију (200 - 300 речи) и у неколико реченица навести мотивацију за учешће у радионици на 

e-mail: akonstantinovic@narodnopozoriste.rs

Успешни кандидати биће обавештени до 21.5.2019.  

Телефон за додатне информације: 063 866 94 94

 

СKУТР

Редитељски дуо СKУТР чине Мартин Kукучка (1979) и Лукáш Трпишовскý (1979) који раде заједно још од студија на ДАМУ у Прагу.

Њихове представе на репертоару су националних позоришта у Ческој и централној Европи, али су и пођеднако активни на независној сцени, радећи на својим ауторским пројектима.

Свеж приступ драмским класицима, иновативност, машта – карактеристике су њиховог рада који подразумева поставке драмских класика, опере, плесног театра, циркуских представа, музичког театра или site-specific пројеката.

Током своје каријере сарађивали су са уметницима као што су Хајнер Гебелс, Јакуб Хруша, Томаш Нетопли, Ото и Јиржи Бубеничек и други.

Њихове представе постављене су у водећим чешким и централноевропским позориштима као што су Народно позориште у Прагу (Народни Дивадло), Музички театар у Есену (Aalto-Musiktheater Essen), Хелерау центру у Дрездену (Hellerau Dresden), као и у позориштима Divadlo Archa, Divadlo Na zábradlí, Klicperovo divadlo, Astorka Korzo 90 и многим другим.

Представе СKУТР-а гостовале су на престижним фестивалима у Европи и Азији.

Добитници су бројних награда, међу њима и престижне награде Cena Divadelných novin 2015 за најбољу плесну представу године (Walls & Handbags), награде Grenouille 2017 за комад Pěna dní (Пена дана), Grand Prix Ballet 2014 за балет Čarodějův učeň (Чаробњаков ученик).

Представа Plačky изведена је 22 пута на Единбуршком Фестивалу где је номинована за главну награду фестивала (Total Theatre Award).  

Од 2004. до 2018. предавали су режију, теорију драме и глуму на Академији драмских уметности у Прагу (ДАМУ).

Од 2017. године су део уметничког одбора позоришта Divadlo v Dlouhé (Theatre in Dlouha Street) у Прагу.

Прочитајте још вести