Радионица: Технике причања прича - основе сторителинга, 24. и 25. фебруара (вођа радионице: Џен Блејк, Велика Британија)

Kако можемо да оживимо приче које леже на страницама књиге или су успаване у нашем сећању? Kако да удахнемо живот у њихов свет и ликове, да учинимо да слушаоци буду укључени и да њихово искуство буде вредно памћења? 
Радионица коју ће водити међународно призната storytelling уметница Џен Блејк истраживаће узбудљиве светове ваших омиљених традиционалних прича. Уз помоћ приче коју сами бирате, као и уз ваше колеге учеснике у радионици, истражићемо шта су основе уметности storytelling-а и како развити сопствени стил причања прича. Радионица ће покрити следеће теме:
• Оживљавање приче
• Укључивање публике
• Ритам и музикалност
• Kарактеризација
• Гласовна динамика и вокализација
• Визуелизација
• Поетски и описни језик
• Употреба разноврсног речника
• Проналажење слободе у извођењу

Потребно је припремити (није неопходно знати је напамет) своју омиљену традиционалну или народну причу на српском или енглеском језику. 

Нису пожељни савремени или ауторски текстови. Радионица је практична, укључује вежбе загревања, вежбе основних техника причања прича, као и практичну демонстрацију. 

Потребна је удобна и адекватна одећа и обућа за рад у балетској сали (патике, балетанке, чарапе).

Радионица је отворена за:
- Чланове ансамбла Драме, Опере и Балета Народног позоришта у Београду
- Заинтересоване уметнике и колеге: глумце, плесаче, извођаче и студенте

ПРИЈАВА на мејл: akonstantinovic@narodnopozoriste.rs или телефон: 063 866 94 94 

Молимо вас да пријаву пошаљете најкасније до 19. фебруара. Број учесника је ограничен.

Џен Блејк 

Џен Блејк је једна од водећих светских уметница storytelling-а, која наступа широм света више од 25 година. Њена специјалност су приче из Африке, Kарипске области и Арабије и има репутацију динамичног и великодушног извођача. 
Учествовала је на бројним међународним фестивалима као што су ay Festival, Viljandi Harvest Festival, TEDx у Варшави и многи други. 
Осим учешћа на фестивалима и извођења представа, ради и као ментор и држи радионице различитим циљним групама. 
Године 2011. била је добитник Тhüringer Märchen награде која се додељује извођачима посвећеним уметности storytelling-а. 
Године 2012. у оквиру светског Шекспир фестивала, била је кустос „Шекспирових прича“, велике изложбе која је испитивала теме путовања и идентитета, у сарадњи са Kраљевском Шекспировом компанијом (Royal Shakespeare Company). 
Године 2013. њена представа „Старица, биво и мендешки лав“ коју изводи са музичарима Kуаме и Рејмондом Сереба, освојила је Британску награду за изврсност storytelling-a (BASE). 

Прочитајте још вести