“РОДОЉУПЦИ“ 7. ОКТОБРА УЧЕСТВУЈУ НА 56. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ТЕАТАРСКОМ ФЕСТИВАЛУ "МЕСС" У САРАЈЕВУ

Представа “Родољупци”, по тексту Јована Стерије Поповића, у режији и сценографији Андраша Урбана, биће изведена 7. октобра у Народном позоришту Сарајево, у оквиру Главног програма 56. Интернационалног театарског фестивала МЕСС.
У подели су Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал) и Бојан Кривокапић (Еден).
У представи учествују и музичари Немања Аћимовић (бубњеви), Иван Марковић (хармоника) и Ђорђе Антић (тромбон).
Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац.
"Родољупци", премијерно изведени 30. октобра прошле године на Великој сцени, овенчани су бројним наградама. Летос су освојили три Стеријине награде и Награду округлог стола критике у Новом Саду, на Данима сатире у Загребу припало им је Признање за преданост колективној игри, проглашени су за најбољу представу у целини на "Позоришном пролећу" у Шапцу, наступили су и на МИТЕМ фестивалу у Будимпешти, фестивалу "Дезире" у Суботици, победили на "Данима комедије" у Јагодини...
На овогодишњем МЕСС-у, од 30. септембра до 9. октобра, у оквиру Главног програма биће изведено 19 представа из 16 држава. Основне теме селектованих представа су пропитивање породице и политике у екстремним и актуелним друштвеним околностима.
Фестивал је основан 1960. године и припада реду једног од најстаријих у овом делу Европе. У почетку је био конципиран као смотра југословенских позоришта са гостовањима најзанимљивијих светских експерименталних представа тог времена.
МЕСС је данас конципиран са посебним ентузијазмом и посвећеношћу са циљем да привуче нове генерације у позориште, па добија потпуно нову структуру публике, успевајући да одржи и стару. Из године у годину програм фестивала расте квалитативно и квантитативно окупљајући најеминентнија позоришна имена региона.
М.Б.