Сећање на Мирослава Чангаловића, поводом 20 година од смрти, 20. новембра у Музеју Народног позоришта

У оквиру програма „Сећање“, 20. новембра (18,00) у Музеју Народног позоришта, поводом две деценије од смрти, биће одржано вече посвећено некадашњем прваку Опере Народног позоришта у Београду Мирославу Чангаловићу (1921-1999).

Сећања и успомене на славног уметника, једног од најбољих српских басова, евоцираће његове колегинице, примадоне Бреда Калеф, Радмила Бакочевић и Радмила Смиљанић и професор и некадашњи солиста Опере Народног позоришта Владимир Јовановић.

Чангаловић је рођен 18. фебруара 1921. године у Гламочу, од оца Михајла и мајке Анастасије. Већ у раној младости одлази из родног града у Београд, где је од 1946. до 1954. године учио певање код познате оперске певачице и вокалног педагога Зденке Зикове. 

Чангаловићев оперски репертоар обухватао је више од 90 улога у којима се истицао раскошним гласом, драмском снагом и доживљеном интерпретацијом. Међу његовим најпознатијим остварењима налазе се улоге Бориса Годунова, из истоимене опере Мусоргског, и Досифеја, из „Хованшчине“, истог композитора. 

Многи музички критичари сматрају га, после Шаљапина, најбољим Борисом Годуновим. Чангаловић је остварио незаборавне роле и као Дон Кихот („Дон Кихот“), Кончак и Галицки („Кнез Игор“), Мефисто („Фауст“), Филип Други („Дон Карлос“), Фигаро („Фигарова женидба“), Кучобеј („Мазепа“), Иван Грозни („Псковитјанка“), Митке („Коштана“)...

Његов концертни репертоар је обухватао укупно 520 композиција, и то соло песама, циклуса песама, кантата и ораторијума, чији је велики део сачињавало премијерно извођење многих дела југословенских композитора. Концертна каријера Мирослава Чангаловића трајала је више од 40 година и састављена је од око 3.000 концерата на територији бивше Југославије и око 160 концерата широм света.

Чангаловић је преминуо 1. октобра 1999. године у Београду, а урна с његовим посмртним остацима, 3. маја 2012. године пренета је из породичног у колумбаријум у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу 
М.Б.

Прочитајте још вести