СЕРУ ДЕРЕКУ ЏЕЈКОБИЈУ УРУЧЕН ПЕЧАТ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Управник Националног театра у Београду Божидар Ђуровић уручио је у уторак 13. септембра Печат Народног позоришта познатом енглеском глумцу, серу Дереку Џејкобију.

На свечаности одржаној у Музеју Народног позоришта, уочи отварања изложбе сликa "Позоришне илузије“ Предрага Ђаковића, Ђуровић је подсетио да је Џејкоби, један од највећих позоришних глумаца данашњице, 1974. године гостовао у Националном театру на Великој сцени у Шекспировој „Богојављенској ноћи“.
- Том приликом је добио једну лепу медаљу коју чува до данашњег дана. Вечерас, у знак захвалности што је са нама, добија Печат Народног позоришта. Овде пише: „Ово позориште је ваш дом“. Сер, добро дошли у вашу кућу – поручио је управник Народног позоришта.
Господин Џејкоби је рекао да је веома узбуђен и нагласио да ово признање представља за њега „велико изненађењe“.
- Велика је част када вам дају признање у властитој земљи, а још већа када га добијете ван ње, посебно у земљи каква је Србија – казао је он, а након тога је изустио и на српском: „Много хвала“ што су присутни поздравили срдачним аплаузом.
Џејкоби је рођен 1938. године у Лондону, као једино дете у радничкој породици. Када је  напунио 18 година, добио је стипендију за школовање на Cambridgeu, где се бавио историјом. Паралелно, бавио се и глумом. Играо је у многим представама, укључујући и „Хамлета“. Због одличног извођења „Edwarda II“ позван је да се прикључи позоришту Birmingham Repertory Theatre одмах по дипломирању.
Џејкоби је брзо привукао пажњу и Laurence Olivier га је позвао у Лондон, где је био један од осам оснивача Royal National Theatre-a. Глумио је Лаерта у “Хамлету”, првој представи новог позоришта, заједно са Peterom O'Toolom, 1963. године, а Olivier му је дао улогу Cassija у његовом „Othellu“ (1965) и Андреја у „Three Sisters“ (1970).
После осам година проведених у Националном театру, Џејкоби одлази 1971. и почиње да глуми у другачијим улогама и медијима. Године 1972. глуми у „BBC“ серији „Man of Straw“, у режији Herberta Wisea.
Иако је био познат позоришној публици, праву популарност стиче тек 1976. године улогом цара Клаудија у BBC серији "I, Cloudius". Захваљујући својој међународној популарности, Џејкоби је 1977. године направио турнеју са представом „Хамлет“ по Енглеској, Египту, Аустралији, Јапану и Кини. Био је позван да наступа и у замаку Кронборг, познатијем под именом Елсонор, у коме се одиграва радња Хамлета. Године 1978. снимио је у „BBC“ продукцији Шекспировог „Richarda II“ са Sir Johnom Gielgudom и Dame Wendy Hiller.
Године 1980. снимио је „Хамлета“ у „BBC“ продукцији, појавио се по први пут на Broadwayu у представи „The Suicide“, а од 1982. до 1985. придружио се групи Royal Shakespeare Company где је истовремено играо Benedika у „Much Ado about Nothing“, Peospera у „The Tempest“ и насловне улоге у представама „Peer Gynt“ и „Cyrano de Bergerac“. Године 1986. по први пут се појављује у West Endu у коме игра Alan Turinga у „Breaking the Code“. У West Endu је током 1988. глумио насловне улоге у представама „Richard II“ и „Richard III“.
Године 2001. освојио је награду „Emmy“ испевајући свој „бекграунд“ као шекспиријанског глумца у ситкому „Frasier“, епизода „The Show Mуst Go Off“, у којој глуми најгорег шекспиријанског глумца на свету.
Џејкоби je наставио да игра у Шекспировим драмама, као што је филм Kennetha Branaghe "Henry V", као и у "Хамлету" у продукцији Renaissance Theatre Company. Глумио је у "Macbethu" у Лондону и у Stratfordu.
Године 1996. глумио је још једном у "Хамлету" у режији Branaghe. Глумио је у филму "Love is the Devil" Johna Mayburyja у коме игра сликара Francis Bacona...
За допринос драмској уметности, Џејкоби је добио чак две витешке титуле: енглеску и данску.
Сер Џејкоби тренутно борави у Србији где снима британско – италијанску телевизијску серију „Титаник, крв и челик“.  
М.Б.