СОФИЈА ПИЖУРИЦА НАСТУПИЛА ПРВИ ПУТ У УЛОЗИ РОЗИНЕ У ОПЕРИ "СЕВИЉСКИ БЕРБЕРИН"

Првакиња Опере Народног позоришта у Београду Софија Пижурица наступила је у среду, 24. октобра на Великој сцени први пут у улози Розине у опери Ђоакина Росинија "Севиљски берберин".

Поред сопрана Пижурице солисти у представи били су Владимир Андрић (Фигро), Дарко Ђорђевић (Алмавива), Небојша Бабић (Дон Бартоло), Драгољуб Бајић (Дон Базилио) и Светлана Несторов (Берта). Оркестром Народног позоришта дириговала је Ана Зорана Брајовић.
Режију Борислава Поповића обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Пижурица је у родном Београду завршила основне и постдипломске студије на Факултету музичке уметности у класи Бисерке Цвејић са просечном оценом десет, проглашена је за студента генерације и најбољег студента београдског универзитета. Усавршавала се у Бадену (Аустрија) и Бајројту (Немачка), три године је била стипендиста Бечког CEE Musiktheater који помаже усавршавање најперспективнијих младих уметника централне и источне Европе. На својој матичној сцени у Народном позоришту дебитовала је као студент, 2001. године, улогом Мизете у Пучињевој опери "Боеми", а након једне деценије посвећеног певања, на њеном репертоару су бројне улоге. За улогу Оскара у Вердијевом "Балу под маскама", 2005. године добила је годишњу награду Народног позоришта а 2009.године Похвалу Народног позоришта за улогу Норине у новој продукцији опере "Дон Пасквале". Поред Народног позоришта Пижурица је певала у Аустрији, Норвешкој, Румунији, Бугарској, Португалу, Грчкој и Немачкој. Са диригентом Бојаном Суђићем наступила је на концертним извођењима Кармине Буране, прво у Центру Сава, а потом и на спектакуларном концерту на Калемегданској тврђави пред 8 000 људи.
М.Б.