СОЛИСТА БАЛЕТА ИГОР ПАСТОР, У УЛОЗИ БАЗИЛА, ДЕБИТОВАО У МИНКУСОВОМ "ДОН КИХОТУ"

Солиста Балета Игор Пастор дебитовао је у Минкусовом "Дон Кихоту", који је у четвртак 9. марта изведен на Великој сцени.
У овом популарном балету, насталом по истоименом роману Мигуела де Сервантеса, у поставци чувеног руског играча и кореографа Владимира Васиљева, млади уметник наступио је у роли сиромашног берберина Базила, док је улога Китри била поверена Татјани Татић.
Насловног јунака играо је Горан Станић, његовог верног слугу Санча Пансу - Чедомир Радоњић, Еспада је био Хозе Иглесијас, Мерцедес - Душанка Ђорђевић, Гамаш - Александар Илић, Лоренцо - Денис Kасаткин...
У представи, која је премијерно изведена 15. новембра 2007. године, ангажован је целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Оркестром Националног театра дириговала је Весна Шоуц.
Костиме је креирала Олга Мрђеновић, а декор Борис Максимовић.
Сервантесову причу о Дон Кихоту, на музику Лудвига Минкуса, обрадио је у свом либрету Маријус Петипа крајем 19. века на нов начин - без Дулцинеје, уводећи у причу љубав између Китри и Базила, који се упркос забрани родитеља на крају венчају уз помоћ витеза тужног лика Дон Кихота.
На сцени Народног позоришта овај балет, који је као фундамент класичног репертоара највећих светских компанија, одавно постао критеријум за квалитет, први пут је одигран 1931. године.
Следеће верзије су изведене 1973. и 1988. године.
М.Б.

Више фотографија можете да погледате у галерији

Прочитајте још архивираних вести