СОЛИСТИ БАЛЕТА ЈОВИЦИ БЕГОЈЕВУ УРУЧЕНА НАГРАДА “РАДОМИР ВУЧИЋ”

Управник Националног театра Божидар Ђуровић уручио је у среду 30. марта солисти Балета Јовици Бегојеву новоустановљену награду Народног позоришта „Радомир Вучић“ за улогу Армана Дивала у представи „Дама с камелијама“ која је премијерно обновљена 25. децембра прошле године.

На церемонији, одржаној уочи почетка балета “Интервал/Сонгс/Вива Ла Вида”, Ђуровић је казао да “награде увек доносе радост и онима који их дају, а нарочито онима који их примају”.
Он је подсетио да је ова награда, која носи име великог балетског посвећеника и уметника Радомира Вучића, једна од четири награде које је управа Народног позоришта установила ове година са жељом да младим људима помогне, али и да покуша да препозна оне уметнике који ће у будућности значити не само Националном театру него српском позоришту уопште.
- Чини ми велику радост и част што Јовици Бегојеву, нашем младом, перспективном и верујем будућем великом уметнику у име Народног позоришта уручујем награду “Радомир Вучић” у жељи да у будућности иде стопама тог заиста великог уметника – рекао је Ђуровић.
У име жирија, балетска критичарка Мирјана Здравковић је навела да је код Бегојева награђена изузетна индивидуална интерпретација, пожртвовано партнерство, као и технички напредак у остваривању низа првачких улога класичног, неокласичног и савременог репертоара у 2010. години.
- Надамо се да ће ова награда бити и у будућности веома подстицајна за све који буду следили пут Радомира Вучића који је био изванредан човек, изванредан играч, изванредан интерпретатор и несебични радник – истакла је госпођа Здравковић у име жирија у чијем су саставу били и првак Балета Константин Костјуков и солисткиња Балета и балетски педагог Милица Безмаревић.
Награда “Радомир Вучић, чији је иницијатор Удружење балетских уметника Србије, додељује се младим и талентованим балетским играчима до 28. године живота и то за остварене солистичке и главне улоге из репертоара Националног театра, одигране на матичној сцени или на гостовању у периоду од последњег дана фебруара месеца претходне до 01. марта текуће године, а који су се издвојили по техничкој и уметничкој интерпретацији.
М.Б.