СОЛИСТИ ОПЕРЕ НЕНАД ЧИЧА И ЉУБИЦА ВРАНЕШ ПРЕМИЈЕРНО НАСТУПИЛИ У ШТРАУСОВОЈ "САЛОМИ"

Солисти Опере Народног позоришта Ненад Чича и Љубица Вранеш премијерно су наступили у опери Рихарда Штрауса „Салома”, која је изведена у суботу 7. марта на Великој сцени.
Насловну улогу певала је сопран Ана Рупчић, Ирода је тумачио тенор Дарко Ђорђевић, његову жену Иродијаду мецосопран Александра Ангелов, Јована Крститеља дочарао је баритон Миодраг Д. Јовановић, лик Наработа био је поверен тенору Чичи, а Пажа мецосопрану Вранеш.
У ансамблу су били и Борис Бабик, Игор Вујашковић, Марко Живковић, Игор Матвејев, Предраг Глигорић у улози Јевреја, Павле Жарков, Милан Просен као Назарени, Михаило Шљивић, Гаврило Рабреновић у улози војника и Александар Пауновић као Странац.
У представи је учествовао Оркестар Народног позоришта у Београду.
Оперу "Салома", у режији Иване Драгутиновић Маричић, дириговао је Штефан Шрајбер, пијаниста и диригент у Државној опери у Штутгарту и професор на Универзитету за музику у Штутгарту. 
Ова свеввремена библијска прича о Јовану Крститељу и лепој галилејској принцези, испричана на савремен начин, премијерно је изведена 19. јануара 2003. године, у поставци гостујућег редитеља из Немачке Бруна Климека, а Оркестром је, и тада, дириговао господин Шрајбер.
Била је то прва инсценација те чувене Штраусове опере у Народном позоришту, после паузе од 72. године.
Сценографију је урадио Александар Златовић, а костиме Ута Винкелсен.
Премијерна обнова одржана је 27. децембра прошле године.
Ова трагична опера у једном чину, за коју је либрето, према истоименој драми Оскара Вајлда, приредио композитор, праизведена је 9. децембра 1905. године у Дрездену.
У београдском Народном позоришту први пут је одиграна 25. новембра 1931. године, под диригентском управом Ивана Брезовшека и у режији Јосипа Кулунџића.
Две деценије касније, 25. јуна 1952. године, "Салома" је постављена као кореографска поема.
Режију и кореографију урадила је Мира Сањина, а Оркестром је дириговао Оскар Данон.  
М.Б.