СОПРАН НАТАША ТАСИЋ КНЕЖЕВИЋ ОДРЖАЛА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА КОНЦЕРТ ПОД НАЗИВОМ „ВЕЧЕ РОМСКИХ БАЛАДА“

У оквиру циклуса „Концерти“, у четвртак 12. новембра сопран Наташа Тасић Кнежевић приредила је „Вече ромских балада“.
Уз клавирку пратњу пијанисте Саше Кнежевића, извела је дела Антоњина Дворжака, али и ромску традиционалну песму „Ерделези“, ромску химну „Ђелем, ђелем“, „Солнушку“...
У оквиру програма, организовном у сарадњи са ромском непрофитном невладином организацијом Ромаг, одржано је и предавање на тему „Живот и обичаји Рома у Србији“.
Директор Музеја Драган Стевовић објаснио је да је повод за један овакав догађај тај што су новембар, децембар и јануар месеци који су посвећени борби против фашизма и антисемитизма и сећању на све страдале у Другом светском рату.
Такође, истакао је да ово вече представља и својеврстан омаж покојној Уснији Реџеповој, која је годинама играла Коштану на сцени Народног позоришта.
Предавање о животу и обичајима Рома у Србији одржала је извршна директорка Ромага Биљана Тасић која је том приликом, између осталог, подсетила када су се Роми доселили у Србију, који су њихови свеци, зашто ова најбројнија национална мањина у Европи још увек није интегрисана у савремене друштвене токове...
Након предавања уследила су питања посетиоца, а на самом крају бурне и интензивне раасправе о ромском питању одржана је наградна игра у којој је најпажљивији и најбржи слушалац добио награду.

Прочитајте још архивираних вести