Вести

АНА РУПЧИЋ ПЕТРОВИЋ ПРЕМИЈЕРНО НАСТУПИЛА КАО ТОСКА У ИСТОИМЕНОЈ ПУЧИНИЈЕВОЈ ОПЕРИ

23 април 2014

Првакиња Опере Ана Рупчић Петровић премијерно је наступила као Тоска у истоименој опери Ђакома Пучинија која је изведена на Великој сцени у среду 23. априла.
Под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, у овој музичкој драми у три чина, први пут су наступили и Дејан Максимовић (Каварадоси), Александар Пантелић (Анђелоти), Михаило Шљивић (Шароне) и Иванка Раковић Крстоношић (Пастир).
У подели су били и Миодраг. Д. Јовановић (Скарпија), Павле Жарков (Црквењак), Данило Стошић (Сполета) и Страхиња Ђокић (Тамничар).
На крају представе, публика у препуној сали, поздравила је уметничку екипу на челу са Аном Рупчић Петровић, дуготрајним и громогласним аплаузом.
"Тоска" је премијерно изведена 2. априла у режији госта из Скопља Дејана Прошева.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства.
Главни јунаци приче су страствена и импулсивна дива Флорија Тоска, романтични, слободољубиви и заљубљени сликар Марио Каварадоси и властољубиви и бескрупулозни шеф полиције Барон Скарпија.У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".
У ауторској екипи су Ђорђе Станковић (асистент диригента), Ана Григоровић (асистент редитеља), Мираш Вуксановић (сценограф), Јасна Сарамандић (асистент сценографа), Катарина Грчић (костимограф), Ружица Ристић (асистент костимографа) и Петар Антоновић (видео продукција).
Опера у три чина "Тоска", најрепрезентативнијег оперског композитора епохе касног романтизма Пучинија, по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, праизведена је 14. јануара 1900. године у Teatro Costanzi у Риму.
Српска праизведба одржана је 10. јануара 1914. године на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ