Вести

АНСАМБЛ „КОЛО“ ОДРЖАО СВЕЧАНИ КОНЦЕРТ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

11 мај 2012

Свечани концерт Ансамбла „Коло“, поводом 64. године од оснивања, одржан је у петак 11. маја на Великој сцени.

У програму под називом “Коло душа Србије”, публика је била у прилици да погледа нека од најупечатљивијих остварења овог ансамбла као што су сплет игра из Србије, чобанска надигравања, шопске игре, Старобосанско Немо коло, циганске игре из Војводине... као и сплетове популарних народних мелодија у извођењу солиста и Оркестра Ансамбла “Коло”.  
Историја чувеног ансамбла почиње да се пише 5. маја 1948.године када је уредбом Владе НР Србије основан Ансамбл народних игара Србије.
За руководиоца је постављена госпођа Олга Сковран, а ансамбл почиње са радом 15. маја 1948. године у музичкој школи Станковић.
Прво учествовање било је 28. новембра 1948. године на свечаној Академији у Народном позоришту у Београду. Ансамбл се представио кореографијама Олге Сковран -  "Банатска момачка игра", "Калач" и "Игре из Србије".
Већ после месец дана, 25. и 26. децембра ансамбл је одржао прва два концерта у Народном позоришту у Београду. Програм је био сачињен од следећих кореографија: "Народне игре из Војводине", "Народне игре из Врања и околине", "Народне игре из Црне Горе", "Народне игре из Хрватске", "Народне игре из Македоније", "Буњевачко момачко коло", "Народне игре из Призрена" и "Народне игре из Србије".
У периоду од само годину дана рада, ансамбл постаје уметнички компактан колектив који је квалитетом и изражајним могућностима могао да оствари и најзахтевније задатке сценски постављене народне игре. Потврда таквог рада је прво признање - награда за уметнички рад, коју Влада ФНРЈ додељује 31. децембра 1949. године, за успехе постигнуте у неговању и обради народних игара, а Олги Сковран за уметничко руковођење.
Поред многобројних концерата у земљи, ансамбл у марту 1950. године одлази у Швајцарску на прво инострано гостовање.
Име “Коло”, које су му дали сами играчи, ансамбл народних игара и песама НР Србије добија 1953. године.
“Коло” је гостовало на свим континентима, приредило је више од 5.000 концерата пред више од 10.000.000 гледалаца у најпрестижнијим концертним салама као што су Метрополитен, Палата Шајо, Карнеги хол, Ројал фестивал хол, Опера у Келну, Театар Фениче, Баљшој театар, Опера у Амстердаму, Е хол, Кембриџ театар, Гранд казино у Женеви...
Ансамбл је носилац највиших домаћих и иностраних признања. Поводом 55 година успешног рада на неговању, представљању и ширењу народног стваралаштва и културног блага у земљи и иностранству, 2003.године Ансамбл “Коло” је одликован Орденом Вука Караџића Првог степена.
М.Б.