Вести

"АНТИГОНА" СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ ИЗВЕДЕНА НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОМ ФЕСТИВАЛУ АНТИЧКЕ ГРЧКЕ ДРАМЕ НА КИПРУ

6 јул 2015

Софоклова трагедија "Антигона" у режији Јагоша Марковића, са Вањом Ејдус у роли племените хероине Антигоне и Александром Срећковићем Кубуром у улози окрутног владара Креонта, изведена је сa великим успехом 6. јула на Интернационалном фестивалу античке грчке драме који се одржава у Куриуму, на Кипру.
Представа је одиграна у прелепом амфитеатру под отвореним небом, сa титловима на грчком и енглеском језику.
Одушевљена публика, која је са великом пажњом пратила ову поставку чувеног бисера античке књижевности из петог века пре Нове ере, урађене у славу људског и божанског у човеку, а против фашистичког разврставања жртава по вери, нацији или некој другој припадности, дуго је после завршетка представе аплаудирала свим члановима ансамбла у којем су, осим Вање Ејдус и Срећковића, били и Вјера Мујовић (Исмена), Предраг Ејдус (Хор), Небојша Кундачина (Тиресија), Бојан Кривокапић (Стражар), Марко Јањић (Гласник), Зорана Бећић (Еуридика) и Момчило Оташевић (Хемон).
Марковић је и аутор сценографије, металне конструкције која, као и костими Бојане Никитовић, избегава смештање у одређени простор и време ове приче са универзалном поруком.
Представа се игра, према преводу Милоша Ђурића, у стиху.
“Антигона” ће, на истом месту, бити изведена и у уторак 7. јула.
Молина Удовички Фотез је драматург, Ивана Ненадовић асистент редитеља, Борислав Балаћ продуцент, за сценски говор била је задужена др Љиљана Мркић Поповић, а за дизајн звука Владимир Петричевић.
Интернационални фестивал античке грчке драме, који данас важи за једну од најзначајнијих културних манифестација на Кипру, први пут је одржан пре 19 година, а замишљен је као промоција древне грчке културе, чија су антологијска дела не само део светске културне баштине већ и темељи савремене европске драме.
Уз високе естетске стандарде у тумачењу античких дела, идеја домаћина је да позоришни гости у неколико амфитеатара покажу и особеност земље из које долазе. Тако се у најави београдске представе наводи да она припада позоришту старом готово век и по и да "нуди публици јединствену мешавину српског колорита и древне грчке културе, кроз модерни приступ једног од најистакнутијих српских редитеља, Јагоша Марковића".
Фестивал има мултикултурални карактер, а ове године, у периоду од 1. до 30. јула, на њему ће, осим „Антигоне“ бити одигране и друге античке драме – „Медеја“, „Мир“, „Хиполит“ и „Електра“.
Поред Народног позоришта, учествоваће и театри из Шпаније, Израела и са Кипра.
М.Б.