Вести

АУТОРСКИ КОНЦЕРТ ЗОРАНА ЕРИЋА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ У СУБОТУ 16. АПРИЛА

11 април 2011

У организацији Југоконцерта и Народног позоришта, у суботу 16. априла у 20 часова на Великој сцени биће одржан ауторски концерт Зорана Ерића.

Директорка Југоконцерта Биљана Здравковић казала је на конференцији за новинаре у Музеју Народног позоришта да је велико задовољство и част реализовати концерт једног таквог уметника као што је Зоран Ерић.
Она је оценила да је Ерићева музика „већ давно постала стожер стваралаштва у области савремене музике у нашој средини, а препозната је и на многим концертним подијумима у иностранству.“
Према њеним речима, Ерић је аутор широког дијапазона композиторске инвенције и уметник које је свеприсутан у нашем музичком животу, не само као стваралац, него и као организатор, професор на Факултету музичке уметности и селектор БЕМУС – а.
- Он је човек који је читав свој живот посветио музици. Наше је велико задовољство што смо у прилици да радимо ауторски концерт Зорана Ерића – казала је Биљана Здравковић.
Ерић је изразио задовољство што му се напокон указала прилика да одржи концерт на Великој сцени Народног позоришта и истакао да то за њега представља велику част.
Он се захвалио управнику Народног позоришта Божидару Ђуровићу, директорки Опере Катарини Јовановић и свима који су му омогућили да одржи концерт у театру за који је „везан на неколико начина“.
- Овде су моји родитељи редовно долазили на оперске представе. Ту су се упознали са мојим будућим професором Станојлом Рајичићем и ковали планове за моју будућност. Док сам био млад и неафирмисан аутор, још нисам имао ни 30 година, ово позориште је поставило моја два балета „Бановић Страхињу“ и „Јелисавету“ – објаснио је, између осталог, признати уметник који је добитник великог броја награда и признања као што су Мокрањчева награда, Октобарска награда града Београда, Златна мимоза за филмску музику, Стеријина награда, Велика златна медаља Универзитета уметности у Београду, Коњовићева награда...
Ерић је компоновоао музику за бројне позоришне представе – „Медеја“, „Магбет“, „Процес“, „Живот је сан“, „Сан летње ноћи“, „Дама с камелијама“, „Бановић Страхиња“, „Каролина Нојбер“, „Максим Црнојевић“... а компоновао је и музику за филмове „Убиство са предумишљајем“, „Стршљен“, „Сенке успомена“, „Наташа“ и „Поглед у небо“. 
Ерићев опус обухвата два балета, дела за хор, оркестар, солистичку и камерну музику са и без живе електронике на ком пољу је активан и као извођач.
Дела су му изводили угледни домаћи и инострани извођачи у готово свим земљама Европе, САД, Кини и Аустралији.
На концерту у Народном позоришту биће изведена дела „Седам погледа у небо“, „Оберон концерт“, „Талеа Конзертстуцк“ и „Нисам говорио“.
У програму ће учествовати Гудачи Светог Ђорђа, флаутиста Љубиша Јовановић, виолиниста Гордан Николић, Хор Обилић, глумац Павле Пекић...
Бесплатне улазнице могу да се преузму на билетарници Народног позоришта.
М.Б.