Вести

БАЛЕТ "НАПОЛИ" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН У ОКВИРУ ПРЕДСТАВЕ "TRIPLE BILL"

28 септембар 2012

Једночини балет „Наполи“ Огиста Бурнонвила премијерно је изведен 28. септембра на Великој сцени у оквиру представе "Triple Bill".

Овај получасовни комад чувеног данског уметника чине два дела - Pas de six из његовог истоименог целовечерњег балета и Pas de deux из „Фестивала цвећа у Гензану“.
Бурнонвилову кореографију на музику Едварда Хелстеда и Холгера Симона Паулија, на сцену је пренео директор Балета Брус Стајвел.
Ово дело говори о срећи и носи посебну енергију која је обележила Бурнонвилову каријеру, а коју су, заједно са фестивалском атмосфером, на премијери дочарали Ана Павловић и Јован Веселиновић у главним улогама, уз солисте Балета Народног позоришта Нелку Лазовић, Аду Распор, Јовану Несторовску, Тамару Силађи, Игора Пастора, Милоша Маријана, Милоша Кецмана и Чедомира Радоњића.
У главним улогама ће наступати и Далија Иманић, Бојана Жегарац и Јовица Бегојев.
„Наполи“, који у интегралној верзији представља срж Бурнонвилове креативности, праизведен је 1842. у Данском краљевском балету у Копенхагену.
Дански балет мајстор и кореограф - Бурнонвил (1805-1879), реформисао је мушку плесну технику и осмислио јединствени стил игре у балету познат као Бурнонвилова школа.
У оквиру представе изведени су и балети „Интервал“ Зорана Марковића и Маше Колар, као и „Шест плесова“ у кореографији Јиржија Килијана.
М.Б.