Вести

БАЛЕТ „СЛИКА ДОРИЈАНА ГРЕЈА“ ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

30 март 2015

Балет у два чина „Слика Доријана Греја“, у кореографији и режији Владимира Логунова, премијерно је изведен 30. марта на Великој сцени.
Представа је инспирисана истоименим романом Оскара Вајлда из 1891. године у којем овај славни ирски књижевник кроз причу о Доријану, без устезања критикује лицемерје и неморал у свом непосредном окружењу, а Логунов је одабрао 12 кључних сцена који је на најбољи начин осликавају.
Као и у роману, Доријан Греј данашњице је леп и млад, али је у потпуности разорен изнутра.
У нереалној визији света, у потрази за вечитом младошћу, а у мрачном окружењу, Доријан, на кога изузетно утичу околности и друштво, постаје лош. Он, једноставно ужива у животу. Нема никакве циљеве, посебно не племените. Када његово стање коначно постане скроз лоше, Доријан одлучује да нестане са овог света...
Овај балет је на најбољи начин поново потврдио да је Народно позориште велика, озбиљна, класична и традиционална Кућа са савременим тенденцијама и са оном врстом модерне која публици највише прија.
Гледаоци у препуној сали, уживали су у овом двочасовном неокласичном балету, са драмском формом, а на крају представе наградили су вишеминутним бурним аплаузом комплетну уметничку екипу коју је у насловној улози предводио Дејан Коларов.
У подели су били и Милан Рус (Лорд Хенри), Тејлор Клоу (Базил Холворд), Бојана Жегарац Кнежевић (Сибил Вејн), Милош Маријан (Џејмс Вејн), Маја Варићак Антић (Елис Ванделер), Милица Јевић Дрндаревић (Лулу)…
У представи је учествовао целокупни ансамбл Балета Народног позоришта у Београду.
Аутор либрета је Душан Милосављев, асистент кореографа била је Маја Варићак Антић док је избор музике урадила Александра Паладин која се одлучила за композиције Ралфа Вон Вилијамса, Мајкла Типита, Кшиштофа Пендерецког и Ђерђа Лигетија.
Сценографију је креирао Борис Максимовић, а костиме Катарина Грчић Николић.
У другој подели, насловну улогу тумачиће Игор Пастор, а у ансамблу ће, осим солиста из премијерне поделе (Рус, Клоу и Маријан), бити и Тамара Ивановић (Сибил Вејн), Миља Ђурић (Елис Ванделер), Ивана Савић Јаћић (Лулу)…
М.Б.

Више фотографија са премијере можете погледати ОВДE