Вести

БАЛЕТ "СЛИКА ДОРИЈАНА ГРЕЈА", СА ДРУГОМ ПРЕМИЈЕРНОМ ПОДЕЛОМ, ИЗВЕДЕН НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

7 мај 2015

На Великој сцени, у четвртак 7. маја, изведен је балет у два чина "Слика Доријана Греја" у кореографији и режији Владимира Логунова, у другој премијерној подели, са Игором Пастором у насловној улози.
Осим солиста из премијерне поделе (Милан Рус као Лорд Хенри и Тејлор Клоу као Базил Холворд ), у подели су били и Тамара Ивановић (Сибил Вејн), Мартин Хамер (Џејмс Вејн), Миља Ђурић (Елис Ванделер), Јасна Пауновић (Леди Агата), Ивана Савић Јаћић (Лулу), Душанка Ђорђевић (Хети), Ада Распор (Војвоткиња од Монмута), Бернардо Бадано (Брат војвоткиње од Монмута), Хозе Иглесиас (Џон, морнар), Сања Томић (Госпођа Ванделер), Игор Каракаш и Јуриј Грегуљ (Батлери)...
Аутор либрета је Душан Милосављев, асистент кореографа била је Маја Варићак Антић а избор музике урадила је музиколог Александра Паладин која одабрала композиције Ралфа Вон Вилијамса, Мајкла Типита, Кшиштофа Пендерецког и Ђерђа Лигетија.
Сценограф је Борис Максимовић, а костимограф Катарина Грчић Николић.
Премијера је одржана 30. марта, а насловну улогу играо је Дејан Коларов.
Представа је инспирисана истоименим романом Оскара Вајлда из 1891. године у којем овај славни ирски књижевник кроз причу о Доријану, без устезања критикује лицемерје и неморал у свом непосредном окружењу, а Логунов је одабрао 12 кључних сцена који је на најбољи начин осликавају.
Као и у роману, Доријан Греј данашњице је леп и млад, али је у потпуности разорен изнутра.
У нереалној визији света, у потрази за вечитом младошћу, а у мрачном окружењу, Доријан, на кога изузетно утичу околности и друштво, постаје лош. Он, једноставно ужива у животу. Нема никакве циљеве, посебно не племените. Када његово стање коначно постане скроз лоше, Доријан одлучује да нестане са овог света...
М.Б.