Вести

БАЛЕТ ЗА ДЕЦУ И ОДРАСЛЕ "ПЕТАР ПАН" ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕН НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

10 новембар 2012

Балет за децу и одрасле у два чина "Петар Пан", у кореографији Бруса Стајвела, премијерно је изведен на Великој сцени у суботу, 10. новембра.

Представа, у којој уз помоћ специјалних ефеката балетски играчи лете на сцени као прави јунаци бајке, настала је по мотивима истоимене култне књиге Џејмса Метјуа Барија.
Оригиналну музику за чувену причу о дечаку који не жели да одрасте, урадио је амерички  композитор Томас Е. Семански, а у костимима Олге Мрђеновић и сценографији Бориса Максимовића улоге су остварили Јован Веселиновић (Петар Пан), Бојана Жегарац (Венди), Силвија Џуња (Звончица), Милош Маријан (Џон), Милош Кецман (Мајкл), Јасна Пауновић (Госпођа Дарлинг), Горан Станић (Господин Дарлинг), Инес Ивковић (Служавка), Немања Сувачаревић (Нана), Милица Јевић (Тигрица Лили), Нејтан Котам (Капетан Кука), Жељко Гроздановић (Крокодил)...
У представи учествују и ученици Балетске школе „Лујо Давичо” и Балетске школе Националне фондације за игру.
Балет "Петар Пан" који је светску премијеру, такође у Стајвеловој кореографији, имао пре десет година у Лас Вегасу, технички је веома сложен, због чега је за извођење у Народном позоришту подршку дала амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду. Специјални ефекти постижу се уз помоћ сајли и осморо сарадника који иза сцене помажу играчима да лете.
Бројна публика често је солисте поздрављала аплаузом на отвореној сцени, а на крају представе испратила их је вишеминутним овацијама.
Прва реприза биће одржана у недељу 18. новембра у 18.00 сати и намењена је најмлађој публици.
Иначе, ово је друга поставка балета "Петар Пан" у Народном позоришту. На Сцени Земун, представа је премијерно изведена 24. децембра 1969. у кореографији Вере Костић, на музику и по либрету Бруна Бјелинског, под диригентском управом Борислава Пашћана и у сценографији и костимима Душана Ристића.
М.Б.
Текст са конференције за новинаре можете прочитати ОВДЕ

Извештаји после премијере:

Танјуг

РТС

Вечерње новости