Вести

БАЛЕТСКЕ ЗВЕЗДЕ ИЗ УКРАЈИНЕ НАТАЛИЈА МАЦАК И ДЕНИС НЕДАК ГОСТОВАЛЕ У „КРЦКУ ОРАШЧИЋУ“ НА СЦЕНИ ЦЕНТРА „САВА“

16 јануар 2016

Прваци Националне опере Украјине „Т. Шевченко”, Наталија Мацак и Денис Недак гостовали су 16. јануара у балетској представи Народног позоришта “Крцко Орашчић” која је изведена на сцени Велике дворане Центра „Сава“.
У овом класичном спектаклу, на музику Петра Иљича Чајковског, у кореографији Константина Костјукова, Недак је тумачио насловног јунака, док се Наталија Мацак представила улогом Маше.
У представи су учествовали солисти, целокупни ансамбл Балета и Оркестра Народног позоришта у Београду под диригентском управом Ђорђа Павловића, као и чланови Дечијег хора "Хориславци" у улогама Анђела.
Сценографију и костиме креирала је Ангелина Атлагић.
Реномирани уметници, тачно после годину дана, још једном су, на истој сцени, са великим успехом наступили у овој представи, а бројни љубитељи балета, поздравили су их на крају представе, заједно са свим учесницима овог двоипочасовног спектакла, дуготрајним и снажним аплаузом.
Недак и Мацак, као пар, играју заједно већ осам година.
Примабалерина Националне опере Украјине, заслужна уметница Украјине - Мацак, звезда је украјинске балетске сцене.
Школовала се на Балетској академији у Кијеву где и почиње њена професионална каријера.
Стална је гошћа бројних балетских фестивала. Наступа у Јапану, Кореји, Канади, Шпанији, Италији, Немачкој Мексику и многим другим земљама.
Првак Националне опере у Кијеву од 2008. године - Недак, такође је носилац престижног националног признања, "Заслужни уметник Украјине".
Школовао се на Балетској академији у Кијеву где је и отпочео професионални рад.
Носилац је бројних признања и награда на међународним такмичењима. Одликује се префињеном класичном техником, посебно у лирско-романтичарском стилу.
Стални је гост бројних балетских фестивала у Русији и Европи. Наступао је у Јапану, Грчкој, Немачкој, Швајцарској, Италији, Шпанији, Португалији и Француској.
Основу балета "Крцко Орашчић", премијерно изведеног 18. марта 2014. године на Великој сцени Народног позоришта, чини бајковита божићна авантура, заснована на причи Е.Т.А. Хофмана „Крцко Орашчић и Краљ мишева“, написаној 1816. године.
Славни француски књижевник и драмски писац Александар Дима, у међувремену је адаптирао ту Хофманову причу о девојчици и њеној божићној авантури која уз фантастичну музику Чајковског осваја публику на свим континентима.
Враћањем „Крцка Орашчића“ на репертоар, Национални театар се поново уврстио у ред великих светских балетских кућа чији се репертоар не може замислити без тог бисера класичне балетске литературе, праизведеног у Маријинском театру у Санкт Петербургу 18. децембра 1892. године.
Одломци из овог балета први пут су одиграни у Народном позоришту 22. јануара 1923. године.
На истој сцени, целовечерња представа "Крцко Орашчић" под називом "Рскало" (Шчелкунчик) први пут је изведена 24. априла 1937. године, у кореографији Маргарите Фроман.
Наредне две премијере, у кореографији и режији Жарка Пребила, одржане су 19. јануара 1977. године и 11. јуна 1983. године.
М.Б.