Вести

БАЛЕТСКИ ГАЛА КОНЦЕРТ СА ИСТАКНУТИМ СОЛИСТИМА НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА И ГОСТИМА 22. ЈУНА

4 јун 2012

Балетски гала концерт са истакнутим солистима и ансамблом Балета Народног позоришта и гостима биће одржан 22. јуна у 20 часова на Великој сцени.

Осим наших уметника, представиће се прваци Ансамбла балета Опере у Атини Еврикиди Исакиду и Александар Нешков и прваци Ансамбла балета Опере у Будимпешти Адриен Пап и Роланд Либах.
На програму ће бити дуети и фрагменти из представа “Успавана лепотица”, “Ромео и Јулија”, “Дон Кихот”, “Ко то тамо пева”...
Поводом концерта, у Музеју Народног позоришта у четвртак 21. јуна, одржана је конференција за новинаре којој су, поред неколико учесника, присуствовали амбасадори Грчке и Мађарске у Србији Димостенис Стоидис и Оскар Никовиц, директор Београдског фестивала игре Аја Јунг, управник Народног позоришта Божидар Ђуровић, директор Балета Брус Стајвел и маестро Ђорђе Павловић, в.д. директора Опере.
Шеф сектора маркетинга Љиљана Лазић Михајловић казала је да је суорганизатор концерта Београдски фестивал игре (БФИ), а помоћ при његовој реализацији пружили су Скупштина општине Стари град, те амбасаде Грчке и Мађарске.
Према њеним речима, квалитетним програмом и уз учешће истакнутих балетских уметника, Народно позориште у сарадњи са БФИ, има за тенденцију да Балетски гала концерт традиционално позиционира као део свог уметничког репертоара.
Ђуровић се захвалио свима који су помогли реализацију овог уметничког догађаја и изразио наду да ће на концерту уживати и извођачи и публика.
Он је указао да би сутрашњи гала концерт могао, на неки начин, представљати почетак озбиљније сарадње са балетом из Грчке и Мађарске.
- Верујем да овај сусрет, као и сви сусрети, могу донети само добро. Чини ми се да ће наступ наших гостију, макар, отворити могућност да се наша сарадња одвија боље, него што је то било до сада, без обзира што су времена, у економском смислу, изузетно тешка - рекао је управник Народног позоришта.
Ђуровић је напоменуо да Национални театар, упркос кризним временима, има веома добру међународну сарадњу која је, у међувремену, проширена са “неколико нових потписаних споразума”. Он је подсетио на добру сарадњу коју драмски ансамбл Народног позоришта има са  “Новим театром” из Будимпеште и Националним позориштем Северне Грчке из Солуна.
Стајвел је изразио уверење да ће Балетски гала концерт “у будућности још више развијати и расти” и додао како жели да верује да је тај скуп “одлична прилика за све играче да сагледају сопствене квалитете, као и да размене своје информације и искуства”.
Стоидис је рекао да се нада успешном наступу грчких уметника и нагласио да ће њих двоје, на неки начин, “донети једну врсту охрабрења” с обзиром на тешку политичку и економску ситуацију која извесно време влада у тој земљи.
- Догађаји, као што је предстојећи балетски концерт, омогућавају једно лепо разумевање међу људима и наравно доносе огромно задовољство за нас и за публику. Учешће наших балетских првака је у сваком случају један важан тренутак за унапређење односа између Грчке и Србије – истакао је Стоидис.
Никовиц је позитивно оценио досадашњу културну размену између Србије и Мађарске и нагласио да се нада да ће наступ Адриен Пап и Роланда Либаха “у уметничком смислу бити веома богат”.
Нешков, који је рођен у Новом Саду, казао је да му је веома драго што му се указала прилика да “после дуго времена” поново гостује у Србији. Он је рекао да верује да ће овај концерт постати традиционалан и да ће се “проширити и на неке друге градове”.
Пап и Либах, који су пре неколико година са својом балетском компанијом наступали у Центру “Сава”, истакли су да су веома узбуђени што поново гостују у Београду и додали да им је веома драго што ће овога пута бити у прилици да своје умеће покажу и на сцени Националног театра.
У име чланова балетског ансамбла Народног позоришта, новинарима се обратио солиста Јован Веселиновић који се захвалио организаторима што су успели у намери да уприличе један овакав концерт који, како је нагласио, представља идеалну прилику “за све наше играче да пореде своје уметничке квалитете, раме уз раме, са првацима из других националних балета”.
Диригент Павловић је рекао да је веома задовољан што му се указала прилика да сарађује са уметницима из иностранства и истакао да ће то бити још “једна шанса да се размене уметничка искуства и различита виђења уметности”.
Јунг је казала да су гала концерти, нарочито у тешким временима попут ових, веома популарни.
- Међутим, оно што нама још више треба, то је популаризација балетске уметности. У том смислу, овакви концерти су идеална прилика за тако нешто – оценила је некадашња успешна балерина.
М.Б.

Биографије Адриен Пап и Роланда Либаха можете погледати ОВДЕ

Биографије Еврикиди Исакиду и Александра Нешкова можете погледати ОВДЕ

Програм концерта можете погледати ОВДЕ