Вести

БАЊАЛУЧАНИ ОВАЦИЈАМА НАГРАДИЛИ АНСАМБЛ БАЛЕТА “КО ТО ТАМО ПЕВА”

5 март 2011

Култна балетска представа београдског Народног позоришта „Ко то тамо пева“ изведена је веома успешно у суботу 5. марта на гостовању у Дечијем позоришту Републике Српске у Бања Луци.

Одушевљена публика, у препуној сали, често је уметнике награђивала аплаузима на отвореној сцени, а на крају их је испратила вишеминутним бурним овацијама и узвицима „браво“.
Улоге су остварили Александар Илић, Горан Станић, Милан Рус, Дејан Коларов, Милош Кецман, Милош Маријан, Милош Исаиловић, Михајло Стефановић, Сања Нинковић, Владимир Панајотовић, Небојша Станковић, Алекса Јелић...
Уочи почетка представе директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић уручио је управнику Народног позоришта Божидару Ђуровићу монографију тог театра, основаног 1955. године, и графику бањалучког сликара Бошка Вукојевића. У кратком говору, Ђуровић се захвалио господину Бјелошевићу на поклонима, а потом му уручио сребрњак Народног позоришта.
Међу посетиоцима, били су председник Председништва Босне и Херцеговине Небојша Радмановић, Председник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, министар просвете и културе Антон Касиповић,градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић и друге јавне личности из политичког и културног живота Републике Српске и Босне и Херцеговине.
Представа, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Ковачевића и на музику Вокија Костића, у кореографији и режији Сташе Зуровца, у самом старту добро је уздрмала културну јавност. Наиме, у том тренутку, она још увек није могла да прихвати чињеницу да се неко „дрзнуо“ да после антологијског филма, снимљеног 1981. године, а чије су реплике одавно постале део свакодневног говора, уради ни мање ни више него балет.
Ипак, већ на премијерном извођењу, 22. децембра 2004. године, све сумње су отклоњене. Поклоници балетске уметности одушевљено су је прихватили, а наклоност су јој исказали и многи који до тада уопште нису посећивали балетске представе. Атрактивна постава, у којој нема главних и споредних улога, врхунска музика без које представа не би била тако посебна, одлична кореографија и режија кроз коју је представљен наш менталитет, само су неки од детаља који су балету „Ко то тамо пева“ одавно обезбедили култни статус. Захваљујући својој универзалној нити, представу је разумела и заволела и публика на многобројним гостовањима широм света.
М.Б.

Линкови:

Banjalukalive

Независне новине

Глас Српске

Танјуг