Вести

„БЕЛА КАФА“ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА 32. СУСРЕТИМА ПОЗОРИШТА БИХ У БРЧКО ДИСТРИКТУ

26 новембар 2015

Драма „Бела кафа“, по тексту Александра Аце Поповића, у режији Милана Нешковића, освојила је Гран при за најбољу представу у целини на 32. Сусретима позоришта/ казалишта Босне и Херцеговине у Брчко Дистрикту.
Одлуку о победнику овог регионалног фестивала донео је жири у којем су били театролог и драмски писац из Сарајева Алмир Башовић, директор Стеријиног позорја Нови Сад Мирослав Радоњић и глумац из Загреба Иво Грегуревић.
На тој позоришној манифестацији, одржаној од 19. до 27. новембра под слоганом "Огледало стварности и љепота прожимања", осим „Беле кафе“, одигране су и представе „Каубоји“ (Народно позориште Кикинда), „Урнебесна трагедија“ и „Отац и син“ (Народно позориште Републике Српске, Бања Лука), „Ко жив ко мртав“ (Казалиште Керемпух, Загреб), „Брашно у венама“ (копродукција ЈУ САРТР и МЕСС, Сарајево), „Теферич“ (Камерни театар 55 из Сарајева) и „Дивље месо“ (Народно позориште Сарајево).
Познати комад класика српске драматургије Поповића премијерно је изведен 4. маја ове године на Сцени „Раша Плаовић“.
У подели су Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Павле Јеринић (Дели Јова), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).
М.Б.