Вести

Београдска премијера драме Жељка Хубача „Берлински зид“ у извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада

5 фебруар 2023

Београдска премијера драме „Берлински зид“, по тексту и у режији Жељка Хубача и извођењу ансамбла Српског народног позоришта из Новог Сада, биће одржана у четвртак, 9. фебруара (20.30) на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду. 
 
Прича о трагедији две породице, српске и албанске, идентитету и поделама, централне су теме Хубачевог комада. Искорачивши на непосредан начин у материјал актуелне историје, како наводи театролог Светислав Јованов, аутор се драмом „Берлински зид“ упушта у нови слој истраживања људске способности за насиље и праштање, али и на нови начин артикулише мотив породице.

У представи већина глумаца игра два лика; Милан Kовачевић тумачи улоге Скендера, односно Велимира, Пеђа Марјановић игра Фарука и Рашка, Душан Вукашиновић – Петрита и Василија, Марија Меденица глуми Диту и Марију, Марко Савић – Енвера и Димитрија, а Нина Рукавина тумачи лик Ане. 

Драматург представе је Александар Милосављевић, док је асистенткиња драматурга Дивна Стојанов. Музику је компоновала Ирена Поповић Драговић, сценограф је Жељко Пишкорић, а костимографкиња Марина Сремац.
 
„Берлински зид је општеприхваћена метафора о подељености. На овим просторима је тај конкретан чин рушења баријере која је одвајала Источни и Западни Берлин био иницијална каписла за дељење, које је протекло у сваковрсном насиљу, које нажалост још увек траје. И што су нам мањи ти географски и духовни простори у којима обитавамо, зидова је све више. Множе се геометријском прогресијом, а узроци њиховог настајања су нашој заједничкој, типично балканској особини – ирационалној аутодеструктивности. Та особина увукла се у све поре наших друштава, генеришући свеопште урушавање, а ми је се и даље опсесивно држимо, подређујући све потенцијалне радости наших кратких живота некаквим псеудоиделогијама, искривљеним сликама о традицији и бројним другим колективним заблудама… О томе сам желео да проговорим у представи Берлински зид, каже Жељко Хубач.
 
Премијера овога комада била је 21.октобра 2022. године на Камерној сцени Српског Народног позоришта у Новом Саду.