Вести

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "ДОКТОР НУШИЋ", 1. НОВЕМБРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ, У ОКВИРУ РЕВИЈЕ "НУШИЋУ У ЧАСТ"

30 октобар 2014

Београдска премијера представе "Доктор Нушић", по Нушићевој комедији "Др", у режији Кокана Младеновића и у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Крушевачког позоришта, биће одржана у суботу 1. новембра, на Великој сцени (19,30), у оквиру ревије "Нушићу у част".
Младеновић, који је урадио и адаптацију текста, подсећа да је оно што је у време настанка Нушићевог комада било тек назнака једне друштвене девијације, један бескрупулозни поступак нових богаташа, у међувремену постало манир нашег доба.
- Мишљења смо да је, у време када наша земља преживљава неуништиву естрадизацију сваког система вредности и када евидентна инфлација знања и образовања узима свој данак у нашем свакодневном и јавном животу, Нушићева комедија „ДР“, својим комичким заплетом и убојитошћу сатиричке оштрице, заслужује да проговори са сцене једним новим позоришним језиком - каже Младеновић и напомиње да овај комад, уз ауторске стихове Марка Шелића Марчела, представља не само занимљив позоришни догађај, већ и жестоки обрачун са девијацијама нашег времена.
Према његовим речима, „Др“ је комад о куповини и распродаји знања, о уништеном систему вредности у коме новац примитиваца диктира друштвени укус и моду.
- Болно препознатљиво звуче речи шпекуланта Животе Цвијовића:“ Данас ти је, брате, све на продају. Све се продаје, поштење, част, савест, љубав, пријатељство, углед, поштовање, све, брате, све!„ Инфлација знања, куповина диплома, инострани мешетари и лажни хуманитарни радници, преплићу се у овој мрежи полусвета чинећи је актуелнијом но икада. Нушићев комад, насупрот комичком маниру епохе, готово да нема позитивног јунака. Време које је велики комедиограф наслућивао, а у коме ми живимо, је управо такво; време без позитивног јунака- оцењује Младеновић.
У великом ансамблу од 17 глумаца, главне улоге играју Бранислав Трифуновић и Саша Торлаковић. Композитор је Ирена Поповић,а костиме и сценографију урадиле су Драгица Лаушевић и Марија Калабић.
Представа је премијерно изведена 25. априла ове године у Сомбору, a 4. маја у Крушевцу.
М.Б.