Вести

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "УСПАВАНКА ЗА ВУКА НИЧИЈЕГ" 3. НОВЕМБРА

17 октобар 2013

Представа „Успаванка за Вука Ничијег“, по роману Ксеније Поповић у драматизацији Бојане Мијовић и режији Ђурђе Тешић, биће премијерно изведена у недељу 3. новембра (20,30) на Сцени "Раша Плаовић".

Комад, урађен у копродукцији са Фестивалом Град театар Будва, премијерно је изведен 9. јула у будванском Старом граду, на отвореном простору између цркава.
"Успаванка за Вука Ничијег" је представа о љубави и пријатељству четворо људи одраслих у дому за незбринуту децу, а у подели су Виктор Савић (Вук), Марија Вицковић (Клара), Бојан Кривокапић (Ћоро), Павле Јеринић (Давид) и Вања Милачић (Ана).
- Тема и романа и представе је нешто што представља табу, нешто о чему се не говори превише јавно, нешто за шта сматрамо да се никад не дешава нама, већ увек неком другом. Једно од питања које представа покреће гласи: како ли је то боравити у кожи некога ко не зна чији је, ко одраста са свешћу да сви они закони природе о којима толико слушамо, који терају мајке да воле своју децу, у његовом случају нису важили - каже Ксенија Поповић.
Драматург је Спасоје Ж. Миловановић, а у сарадничкој екипи су и Борис Максимовић (сценограф), Сара Куртовић (костимограф), Владимир Пејковић (композитор), Радован Кнежевић (аутор сценског говора), Барбара Толевска (организатор), Саша Танасковић (инспицијент), Гордана Перовски (суфлер) и Невена Ћурчић (организатор на пракси).
М.Б.

Извештај са премијере у Будви можете прочитати ОВДЕ

 

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ, ОДРЖАНЕ У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА 1. НОВЕМБРА, ПОВОДОМ БЕОГРАДСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ

В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић подсетио је да је представа "Успаванка за Вука Ничијег" летос са великим успехом премијерно изведена у Будви и изразио наду да ће се идентична ситуација догодити и у недељу 3. новембра (20,30) на Сцени "Раша Плаовић".
- Када имате један изванредан домаћи савремени текст и једну одличну екипу глумаца и сарадника, онда резултат не може да изостане - рекао је Савић.
Он је подсетио да Национални театар већ дуги низ година има успешну сарадњу са Фестивалом Град театар Будва и додао да се искрено нада да ће она бити настављена и следећег лета.
В.д. директора Драме Спасоје Ж. Миловановић истакао је да је у питању комад "који се бави садашњим тренутком, из овог времена".
- Он третира проблем одрастања младих људи у дому за незбринуту децу. Међутим, то је далеко више од те "једноставне" приче из једног таквог миљеа. Наиме, овде је више реч о друштву у којем живимо и на који начин се то друштво односи према институцијама, односно институције према појединцима - рекао је Миловановић.
Уредник драмског програма Град театра Будва Бошко Миловановић оценио је да је "Успаванка за Вука Ничијег" једна од оних представа "које би нас могле вратити на онај тренутак кад застанемо и помислимо шта смо урадили до сада и шта би могли да урадимо убудуће".
Он се захвалио Народном позоришту на досадашњој успешној сарадњи и додао да се, као и Савић, нада да ће она бити настављена и следеће године.
Подсећајући да драматизација неког романа увек представљала озбиљан и компликован посао, редитељка Ђурђа Тешић је напоменула да је то нарочито било видљиво овде с обзиром на то да је Ксенија Поповић написала један слојевит текст који "даје веома дирљиву и потресну анализу одрастања деце која нису остављена само од родитеља, него и од институција које су на, неки начин, биле задужене да се брину о њима".
Она је рекла да се ова представа, у жанру мелодраме, бави љубављу и пријатељством пет особа од којих је, једна од њих, директорка институције која ће, стицајем околности, понети највећу одговорност и кривицу за један страшан и болан догађај који се десио у њиховим животима.
Редитељка је додала да је њу, у овом комаду, првенствено интересовала прича о кривици и о савести, односно да ли снага пријатељства може да надокнади све губитке који су нам се догодили у животу и да ли можемо да опростимо грешке из прошлости, и себи и другима.
Ауторка романа Ксенија Поповић подсетила је да је роман први пут објављен пре годину и по дана и додала да је, у међувремену, штампано и четврто издање.
Она је испричала да је комад настао захваљујући реченици "што ће ти дјете из контејнера од туђе...", коју је чула од извесне жене коју није ни познавала.
Поповић је нагласила да је лик тог детета "градила тако да свако мора да га воли и да свако пожели да га поведе кући".
Виктор Савић, који тумачи насловну улогу, истакао је да представа, упркос неким црним темама којима се бави, ипак, нуди једну оптимистичну поруку.
Бојан Кривокапић, коме је поверена улога Ћоре, указао је да је урађена једна представа која припада "правом, једноставном позоришту где људи могу и да се насмеју и да заплачу".
М.Б.