Вести

БУРАН АПЛАУЗ ЗА УЧЕСНИКЕ ХУМАНИТАРНОГ КОНЦЕРТА “БОЖИЋНО ПУТОВАЊЕ”

29 децембар 2011

Хуманитарни концерт Хора Опере Народног позоришта у Београду под називом “Божићно путовање”, одржан је у четвртак 29. децембра на Великој сцени.

На програму су биле најлепше божићне песме западног и источног хришћанског света које су компоновали Бенџамин Бритн, Морис Дуруфле, Павел Брандвик, Франц Грубер, Цезар Франк, Стеван Мокрањац, Петар Чајковски, Миодраг Говедарица, Павел Чеснаков, Сергеј Жаров, Ариел Рамирез, Мозес Хоган и Вилијем Смит.
Сав приход са овог концерта намењен је Асоцијацији „Жена плус“, која пружа подршку женама и деци угроженим ХИВ вирусом. Она невладина организација настоји да им помогне на психолошком, психосоцијалном, медицинском, социјалном и сваком другом пољу, а такође ради и на борби против стигме и дискриминације, организујући различите видове друштвеног окупљања на којима се јавности скреће пажња на жене и децу који су угрожени ХИВ вирусом.
Хором је дириговао Ђорђе Станковић. Специјални гост концерта био је српски оперски великан Живан Сарамандић који је извео песме „Алилуја; Спаси Боже, људи твоја” и „Дванаест разбојника”.
Као солисти наступили су Тамара Дојковић, Ивана Живадиновић, Наташа Томић,
Зорана Калапиш, Јелена Павловић, Драгана Томић, Милан Просен, Мирослав Марковски, Иван Дебељак, Александар Тасић, Борис Бабик, Борис Постовник, Оливера Крљевић и Маја Јанушић.
У програму су учествовли и Дечији хор „Хориславци”, Горана Ћургуз, Милена Станишић (соло харфа), Едит Македонска (соло виолина), Јован Томић, Слободан Јапунџић (гитаре), Горан Милошевић (удараљке) и Татјана Шчербак Пређа (клавирски сарадник).
Програм је режирао Александар Николић, кореографију је урадио Саша Крга, сценографију је осмислио Мираш Вуксановић, док су костиме изабрале Марина Меденица и Олга Мрђеновић.
Публика у препуној сали поздрављала је све учеснике током концерта дугим и бурним аплаузом, а на крају их је наградила вишеминутним овацијама.
М.Б.