Вести

ЦИКЛУС “СЕЋАЊА” 2. ДЕЦЕМБРА ПОСВЕЋЕН РЕДИТЕЉУ ХУГУ КЛАЈНУ

30 новембар 2011

У оквиру циклуса “Сећања”, у петак 2. децембра у Музеју Народног позоришта (18,00), биће одржано вече посвећено Хугу Клајну (1894 - 1981), поводом три деценије од његове смрти.

Успомену на господина Клајна, доктора медицине, редитеља, професора и шекспиролога,  евоцираће редитељи Димитрије Ђурковић и Никола Веселиновић,  театролог Ксенија Марковић и професор на Факултету драмских уметности у Београду Предраг Бајчетић.
Улаз је бесплатан.
Клајн је рођен 30. септембра 1894. године у Вуковару.
Медицину, као ученик Сигмунда Фројда, докторирао је 1919.године на Медицинском факултету у Бечу.
Стални редитељ Народног позоришта у Београду постаје 1945. године.
Режирао је у  позориштима у Сарајеву, Нишу, Скопљу, Мостару, Бањалуци, Сплиту...
Међу најбоље представе у његовој режији убрајају се „Хамлет“ Шекспира, „Шума“ Островског, „Господа Глембајеви“ Крлеже, „Побуна на Кејну“ Воука, „Живи леш“ Толстоја“...
Клајн је био и позоришни критичар, преводилац и познавалац Шекспирових дела, писац есеја и књига из области позоришта: „Основни проблеми режије“, „Шекспир и човештво“, и „Појаве и  проблеми савременог позоришта“ којима удара основе модерном и научно-аналитичком театру.
Добитник је награде Владе ФНРЈ за режију и Седмојулске награде за животно дело.
Педагошким радом на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду (садашњи Факултет драмских уметности) бавио се од 1949. године као професор позоришне режије.
Клајн је умро у Београду 2. децембра 1981. године.
М.Б.