Вести

ЦИКЛУС „СЕЋАЊА“, У ПЕТАК 24. ФЕБРУАРА, ПОСВЕЋЕН ДИРИГЕНТУ ЈОВАНУ ШАЈНОВИЋУ

21 фебруар 2012

Циклус „Сећања“, који ће се одржати у петак 24. фебруара у 18 часова у Музеју Народног позоришта, биће посвећен диригенту и некадашњем директору Опере Националног театра Јовану Шајновићу (1924 – 2004).

Шајновић је рођен у Београду. Матурирао је у Трећој мушкој реалној гимназији, а у исто време дипломирао је и клавир на Музичкој школи „Станковић“, где је од 1943. до 1946. био наставник клавира, хармоније и контрапункта. Све до одласка на студије у Загреб наступао је као концертни пијаниста.
Завршивши Музичку академију у Загребу, 1952. године, запошљава се у Опери Хрватског народног казалишта као корепетитор. После тога постаје помоћни диригент, а потом и диригент.
Дириговао је у свим музичким центрима претходне Југославије. Гостовао је Аустрији, Немачкој, Италији, Швајцарској, Француској, Чешкој, Румунији, Мађарској, СССР-у, Енглеској, Ирској, САД-у, Мексику...
Од 1974. до 1978. године био је директор Опере Хрватског народног казалишта. Годинама је био гост диригент у Загребачкој филхармонији.
У родни град се враћа 1984. године када добија функцију директора Београдске филхармоније на којој остаје до 1989. године. У том периоду, био је редовни професор и шеф катедре на Факултету музичке уметности у Београду.
Од 1991. године, радио је као редовни професор Факултета уметности у Приштини.
У периоду од 1993. до 1997. године обављао је функцију директора Опере Народног позоришта у Београду.
Шајновић је добитник Вукове награде, Видовданске награде за универзитетски допринос, Награде РТС-a поводом 50 година рада за врхунска креативна достигнућа...  
У програму, чији ће модератор бити помоћник директора Опере Драган Стевовић, учествоваће музички критичар Гордана Крајачић, проф. Бисерка Цвејић, проф. Радмила Бакочевић, проф. Никола Рацков, проф. Јасна Шајновић и диригенти Ђорђе Павловић, Ана Зорана Брајовић и Станко Јовановић.
М.Б.