Вести

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У НП (21. - 30.09): ИЗЛОЖБА О МИРИ СТУПИЦИ И ОТВОРЕНА ВРАТА

5 септембар 2013

У оквиру манифестације "Дани европске баштине", у периоду од 21. до 30. септембра, Народно позориште у Београду приредиће изложбу о Мири Ступици и организоваће акције "Отворена врата" током којих ће бесплатно моћи да се обиђе музеј и зграда театра.

Изложба у част Мире Ступице, првакиње Националног театра, и њене богате каријере, поводом 90 година од рођења, биће отворена у понедељак 23. септембра у 18 часова, у Музеју Народног позоришта.
Циљ поставке, чији је аутор мр Ксенија Шукуљевић Марковић, је да прикаже богату каријеру Мире Ступице која је проглашена за најбољу глумицу 20. века.
Тог дана, у 10 сати, биће одржана и прва акција "Отворена врата Музеја Народног позоришта". Бесплатна посета Музеју, уз стручну пратњу кустоса, биће организована сваки дан до 30. септембра у периоду од 10 до 16 часова.
Пре тога, у суботу 21. септембра, у 12 часова, биће одржана и веома популарна акција „Отворена врата Народног позоришта“, која већ неколико година наилази на веома добар пријем код бројних љубитеља театра.
У добро осмишљеној тури кроз зграду театра која траје један сат, посетиоци ће, уз медијатора др Милована Здравковића, сазнати основне историјске податке о овом здању културе од националног значаја; такође упознаће се са процесом рада, обићи холове, сцену, гардеробе, закулисје...
- Наш циљ је да публици омогућимо да се на лицу места увери како се стварају позоришне илузије, сценска магија, као и како се баштини историја театра. Овај модел организованих обилазака позоришта постоји у многим значајним театрима, а наша жеља је да се и на овај начин приближимо националним театрима у свету – каже господин Здравковић.
Заинтересовани могу да се пријаве на билетарници Народног позоришта. (тел. 26-20-946).
Дани европске баштине је културно-туристичка манифестација која представља део велике европске манифестације којом се сваког септембра представља наслеђе, као заједничка баштина европских народа. У Београду се одржава сваке године од 2002. године.
М.Б.