Вести

ДЕЈАН САВИЋ ДИРИГОВАО ЛОНДОНСКИМ СИМФОНИЈСКИМ ОРКЕСТРОМ

7 новембар 2012

Диригент Дејан Савић, в.д. Управника Народног позоришта у Београду, вратио се из Лондона, где је имао прилику да више него успешно одговори на један од до сада највећих уметничких изазова у својој богатој каријери.

Са истакнутим словеначким сопраном, проф. Пиом Бродник, наш диригент је снимио практично целокупан опус Пучинијевих арија за сопран, тачније шеснаест нумера из свих композиторових тринаест опера. Сарадници уметницима су били сјајни музичари Лондонског симфонијског оркестра, док се запис звука обављао у чувеним студијима Ејби Роуд, на најсавременијој техници и уз асистенцију прослављених продуцената и техничара, од којих су неки вишеструки добитници Греми и других награда у музичкој индустрији.
Четвородневни рад са солистом и оркестром је прошао на опште задовољство, сопран Пиа Бродник је приказала све могућности свога лепога и богатога гласа, пленећи интерпретацијом и техником, док је маестро Савић суверено и зналачки реализовао захтевне и тешке партитуре Пучинијевих ремек - дела, стварајући готово идеалан склад између изванредних оркестарских уметника и секција, пленећи лакоћом постизања готово невероватних звучних резултата, по којима је Лондонски симфонијски оркестар иначе и познат широм света.
На крају сесија, представници Оркестра, тек пристиглог са турнеје по САД са својим шефом - диригентом Валеријем Гергијевим, као и представници Студија су се срдачно захвалили солисти гђи Бродник и нашем диригенту на изврсној сарадњи и постигнутим резултатима, који ће светло дана угледати за неколико месеци, када ће бити завршена пост - продукција. За сада су организатори обавили прелиминарне разговоре са неким од заинтересованих издавачких кућа, међу којима су имена попут ЕМИ, Сони класик, Дојче Грамофон, Наксос и други.
На крају, вредно је истаћи и да је у исто време, са истим ансамблом и у истом студију још један српски уметник, млади београдски диригент Предраг Госта реализовао снимање музике Рахмањинова, Мусоргског и Равела, заокруживши тако успешну недељу домаћих диригената у Лондону.