Вести

ДЕЈАН САВИЋ НАСТУПИО СА КИПАРСКИМ ДРЖАВНИМ СИМФОНИЈСКИМ ОРКЕСТРОМ

3 фебруар 2014

Истакнути српски уметник, диригент Дејан Савић, в.д. управника Народног позоришта, наступио је протекле недеље на два концерта у редовној сезони Кипарског државног симфонијског оркестра.

Диригујући у Пафосу, иначе Културној престоници Европе 2017. године, а затим и у Никозији, наш уметник је заједно са солистима из самог ансамбла извео дела савремене кипарске композиторке Софије Серги, Копланда, Лутославског и Воришека.
Овај једини стални симфонијски ансамбл на Кипру, заједно са својим омладинским оркестром, чини окосницу музичког живота пријатељске државе. Састављен је од уметника из више земаља и нација, а његови дугогодишњи чланови су и угледни београдски музичари, прва флаута Светлана Ристић и први кларинет Душко Жарковић. Исто тако, од недавно је на место менаџера оркестра дошао Ненад Богдановић, такође музички уметник и кутурни радник из наше земље.
Публика је одлично примила извођење и наступ Оркестра под управом маестра Савића. Концерту у Никозији присуствовали су амбасадор Републике Србије на Кипру, њ.е. Саво Ђурица као и саветник гђа Ивана Голубовић - Дубока. Г. Савић је боравак на острву искористио и за контакте са могућим тамошњим партнерима за сарадњу са Народним позориштем у Београду, попут Афродитиног фестивала у Пафосу, Драмског фестивала Киприја и Народног позоришта у Никозији.