Вести

ДЕЈАН САВИЋ ЗАТВОРИО СЕЗОНУ МАКЕДОНСКЕ ОПЕРЕ И БАЛЕТА

7 јул 2015

Гостовањем у Скопљу после више од деценије, диригент Дејан Савић затворио је сезону Македонске опере и балета представом Вердијевог популарног ремек - дела "Травијата".
Пред препуном двораном, маестро Савић је, заједно са одличним хором и оркестром, водећим солистима националне оперске куће, Благицом Поп Томовом у улози Виолете и Зораном Сотировим у роли Алфреда, те уз госта из Италије Франческа Бајокија као Жермона, доживео заслужене овације. Овим насловом успешно је окончана текућа сезона МОБ, коју су обележиле четири премијере, успешна гостовања по земљи и иностранству, као и велика имена гостију на реномираном фестивалу "Мајске оперске вечери".
Г. Савића је примила и њ.е. амбасадорка Републике Србије у Македонији, гђа Душанка Дивјак - Томић, којом приликом је било речи о досадашњој више него успешној сарадњи двеју националних установа културе, МОБ и Народног позоришта у Београду, као и о могућим правцима развоја ове обострано корисне и уметнички и материјално оправдане повезаности два театра.
Најзад, поводом наредне сезоне у обе оперско - балетске куће, г. Савић је са својим скопским колегама г.г. Дејаном Прошевим, директором МОБ и Георги Цуцковским, уметничким директором Опере, утврдио распоред гостовања и пројекте које је оправдано и сврсисходно радити заједно, на који начин ће се осим високих уметничких резултата постићи и значајне материјалне уштеде.
На исту тему, наш в.д. управника је разговарао и са г. Дејаном Лилићем, директором Македонског народног драмског позоришта, те и ту постигао начелне договоре о сарадњи која је до сада била више него успешна.