Вести

ДИРИГЕНТ ФИЛИП ПАВИШИЋ И ТЕНОР ДОМАГОЈ ДОРОТИЋ 20. АПРИЛА ГОСТУЈУ У ПУЧИНИЈЕВОЈ “ТОСКИ”

18 април 2016

У оквиру договора о сарадњи између Народног позоришта у Београду и ХНК из Осијека, уметници из Хрватске, директор Опере диригент Филип Павишић и првак Опере тенор Домагој Доротић гостоваће у Пучинијевој “Тоски” која ће у среду 20. априла у 19,30 часова бити изведена на Великој сцени.
Насловну ролу у овом ремек-делу оперске уметности, насталом по либрету Луиђија Илике и Ђузепеа Ђакозе, а на основу истоимене драме Викторијена Сардуа, певаће сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, улога романтичног, слободољубивог и заљубљеног сликара Марија Каварадосија поверена је Доротићу, а властољубивог и бескрупулозног шефа полиције Скарпије баритону Миодрагу Д. Јовановићу.
У ансамблу су и Павле Жарков (Црквењак), Иван Дебељак (Сполета), Вук Матић (Анђелоти), Предраг Глигорић (Шароне), Милица Стојчев (Пастир) и Страхиња Ђокић (Тамничар).
У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора "Хориславци".
У ауторској екипи су Ђорђе Станковић (асистент диригента), Ана Григоровић (асистент редитеља), Мираш Вуксановић (сценограф), Јасна Сарамандић (асистент сценографа), Катарина Грчић (костимограф), Ружица Ристић (асистент костимографа) и Петар Антоновић (видео продукција).
"Тоска" је премијерно изведена 2. априла 2014. године у режији госта из Скопља Дејана Прошева.
Радња опере, која представља место сталног преплитања политичких и љубавних интрига, дешава се у Риму јуна 1800. године, у време Наполеоновог пробоја у Италију и претње преотимања тог града од тадашњег Напуљског краљевства...
Управници Народног позоришта у Београду, Дејан Савић, и ХНК из Осијека, Божидар Шнајдер, неколико месеци уназад договарају могуће начине сарадње између два национална театра, који подразумевају размену уметника у свим секторима, размену представа и коопродукцију. Оперска представа Пучинијеве "Тоске" представља први корак у том правцу, и означава покушај институционализације националних позоришта обе државе после вишегодишњег прекида.
Након првих размена уметника, сарадња представа драмских ансамбала конкретизована је предлозима да београдској публици буде омогућено да погледа награђивану драму Иване Шојат "Унтерштат" у режији Златка Свибена, док би се Народно позориште у Осијеку представило популарном Димином представом "Дама с камелијама" у режији Југа Радивојевића.
М.Б.