Вести

Додела „Добричиног прстена“ драмском уметнику Петру Божовићу 27. фебруара у фоајеу Сцене „Раша Плаовић“, у најужем кругу пријатеља, из епидемиолошких разлога

27 фебруар 2021

Свечана додела највећег признања једном глумцу за животно дело, награда УДУС-а „Добричин прстен", биће уручена Петру Божовићу у суботу, 27. фебруара у фоајеу Сцене "Раша Плаовић", а церемонија ће се одржати у најужем кругу пријатеља, из епидемиолошких разлога.

Петар Божовић је 33. лауреат овог високог сталешког признања.

Награда се састоји од златне копије прстена Добрице Милутиновића (израда Златаре Јокић, Београд) и од уникатне осликане дипломе на пергаменту (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића).

У конкуренцији за Награду било је 13 истакнутих глумица и глумаца: осим добитника, номиновани су и Небојша Дугалић, Гордана Ђурђевић Димић, Радмила Живковић, Миодраг Kривокапић, Миодраг Kрстовић, Жарко Лаушевић, Бранислав Лечић, Александар Михаиловић, Лазар Ристовски, Зијах Соколовић, Саша Торлаковић и Тихомир Станић.

Седмочлани жири одлуку је донео 18. 12.2020. године, тајним гласањем и то већином гласова, а радио је у саставу: Мирјана Kарановић, претходни добитник, Светлана Бојковић, једна од претходних добитника, Вида Огњеновић, председник Жирија, Борис Исаковић, Горан Марковић, Војин Ћетковић и Драган Бјелогрлић.

Подршку додели Награде дало је Министарство културе и информисања Републике Србије, а подршку организацији свечане доделе дало је Народно позориште.

За скоро пола века, на великом екрану Божовић је остварио на десетине улога од којих публика већину памти – највише Зеља, Жоржа и Максима које је антологијски одиграо у филмовима Живка Николића, а затим и жандара Гилета у Грлићевом Чаруги.

Остварио је запажене улоге и у позоришту. Играо је на сценама свих београдских театара, а десет година је био стални члан Народног позоришта у Београду.

После 25 година, поново је заиграо у националном театру, а тренутно наступа у представама „Хасанагиница“, „Калигула“ и „Васа Железнова и други“.

 Добитник је многобројних награда и признања, као што су Награда „Павле Вуисић“ за изузетан допринос уметности глуме на домаћем филму, „Златни печат“ за изузетан допринос филмској уметности, две Стеријине награде...