Вести

ДОДЕЛА ГОДИШЊИХ НАГРАДА УБУС-а 23. ОКТОБРА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У БЕОГРАДУ

20 октобар 2014

Удружење балетских уметника Србије, једино струковно, репрезентативно удружење у овој области, уз подршку Министарства културе и информисања РС, додељује годишње награде Димитрије Парлић, Смиљана Мандукић, Наташа Бошковић као и Награду за животно дело и Специјалну награду за иновативни приступ у области савременог плесног театра.
Од 1997. године, 23. октобра, на дан рођења нашег прослављеног кореографа Димитрија Парлића, додељује се награда са његовим именом за најбоље кореографско остварење премијерно изведено у току једне позоришне сезоне, као и домаћим кореографима за целокупан кореографски опус.
Награда Димитрије Парлић  je најпрестижнијa награда у области балетске уметности у нашој земљи. Жири у саставу Владимир Логунов (председник), Милена Бурић, Даница Араповић, Милена Јауковић и Љубиша Ристић донео је одлуку да се награда Димитрије Парлић за 2014. годину не додели. Исти жири је Специјалну награду за иновативни приступ у области савременог плесног театра доделио Далији Аћин Теландер за представу Сан жуте чарапе, продукција Битеф театра и Станице-сервиса за савремени плес.
Награда Наташа Бошковић додељује се за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности. Ове године, жири у саставу Зоја Беголи (председник), Вишња Ђорђевић и Марија Стојаковић донео је одлуку да се награда додели Ани Ђурић, првој солисткињи Балета Српског Народног позоришта у Новом Саду, за изузетно остварене улоге Одете и Одилије у представи Лабудово језеро, у кореографији и режији Владимира Логунова.
Награда Смиљана Мандукић се додељује за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре а жири у саставу Нела Антоновић (председник), Марија Бајчетић и Исидора Станишић је одлучио да награду Смиљана Мандукић за 2014. годину додели Ани Игњатовић-Загорац савременом играчу, за изузетну сценску реализацију кореографског задатка у савременој плесној представи Желеће машине, у продукцији Битеф театра.
Награду за животно дело у 2014. години, Председништво Удружења балетских уметника Србије доделиће истакнутој уметници Народног позоришта у Београду - примабалерини Милици Бијелић.
Свечана додела годишњих награда УБУС-а одржаће се 23.октобра 2014. у Народном позоришту у Београду, фоаје II галерије у 13:00 часова.
Награда Наташа Бошковић биће уручена 25.октобра 2014. на сцени Јован Ђорђевић, Српског народног позоришта у Новом Саду, по извођењу представе  Лабудово језеро,  која почиње у 19 часова.
Наградa Смиљана Мандукић биће урученa 13.новембра 2014. године на сцени Битеф театра, по извођењу представа  Желеће машине.