Вести

ДОДЕЛА НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉУ ДРАМУ 15.11. У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

13 новембар 2012

Додела Награде за најбољу драму Горани Баланчевић за комад "Центар за принудно слетање", који је победио на Конкурсу спроведеном у Србији у оквиру међународног пројекта Млада балканска драма, биће уприличена у четвртак, 15. новембра у 12 часова у Музеју Народног позоришта.

Пројекат Млада балканска драма реализују Народно позориште у Београду и Театар младих "Николај Бинев" из Софије, а координатори пројекта су Петар Кауков, редитељ, који ће овом приликом присуствовати додели, и Жељко Хубач, драматург Народног позоришта у Београду. Иначе, 8. новембра је, у Театру младих "Николај Бинев" додељена награда победнику конкурса који је спроведен у Софији, Ивану Димитрову, за драму "Временска болест".До краја сезоне ове драме ће бити постављене на сценама театара партнера, и то комад Ивана Димитрова на Сцени "Раша Плаовић", а комад Горане Баланчевић на Камерној сцени Театра младих "Николај Бинев" у Софији.

Биографија Горанe Баланчевић
Рођена 30. 1. 1988. у Краљеву, дипломирала драматургију на Факултету драмских уметности у Београду 2011.
2009. на Радио Београду 2 премијерно је пуштена радио драматизација Они истоимене приповетке Боре Станковића у режији Саше Латиновића. Исте године кратка прича Уклети рецепт за свилене бомбоне добила је специјалну награду Олимпијаде Општине Палилула.
2010. сценарио за Радост Европе под називом Књиге су прозор у свет добио је прву награду на конкурсу; реализација се одиграла у Сава Центру у режији Ђурђе Тешић, пренос на РТС-у.
2011. – дипломирала драмом Огвожђена на предмету позоришна и радио драматургија и сценаријем за дугометражни играни филм Лана у граду чуда на предмету филмска и телевизијска драматургија. 2011. - победила на анонимном конкурсу Удружења драмских писаца Србије драмом Огвожђена, и тиме постала прва жена и најмлађи добитник награде Бранислав Нушић.
Драма Огвожђена , самостално преведена на енглески језик под називом Iron-Bound , имала је јавно читање 2012. На светском конкурсу за жене драмске писце – Women Playwrights International Conference у Шведској.
2012. текст за децу и младе под називом Шећерлеме ушао је у ужи избор на конкурсу за најбољи драмски текст за децу и младе ASSITEJ Србије.
2012. Приповетка Мој живот са нимфоманком, социопатом, брачним паром, Великом Хришћанком и Можда Малом Сандом Леда ушла је у најужи избор за награду Лаза К. Лазаревић за најбољу савремену српску приповетку.
Часопис Повеља објавио је кратку причу Подрумска порција за троје.
Члан Удружења драмских писаца Србије, члан Women Playrights International Conference.
2012. Драма Центар за принуднo слетање победила на конкурсу Млада балканска драма.

Биографија Ивана Димитрова
Rођен 1983. Године. Дипломирао је књижевност на Филолошком факултету у Софији.
Аутор је збирке кратких прича „Локални странци“ и романа „Живот као кашика која недостаје“.
За своју прву драму „Очи других“ 2011. добија награду на 20. фестивалу „Нова бугарска драма“. Тај комад је 2012. имао јавно читање на фестивалу „HotInk at the LARK” у Њујорку, где је исте године имао премијеру театру „Nju Ohajo” у режији Самуела Багелона. Бугарска премијера ове драме планирана је почетком 2013. у Народном позоришту „Иван Вазов“ у Софији, у режији Марија Росена.
У мају 2012. његов други комад „Ванземаљско“ добио је награду на конкурсу за апсурдну драму у Благоевграду и у тамошњем театру ће имати премијеру током 2013.
Драма „Временска болест“ је 2012. победила на Конкурсу за драмски текст младог аутора, који је спроведен у Бугарској, у оквиру међународног пројекта „Млада балканска драма“.