Драма „Нечиста крв“, због великог интересовања публике, 1. новембра на Великој сцени, улазнице у продаји од 21. октобра (на благајни Народног позоришта и онлајн)

21 октобар 2020

Због великог интересовања публике, 1. новембра на Великој сцени (20,00) биће изведена драма „Нечиста крв“, према мотивима романа Борисава Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића.

Улазнице могу да се купе онлајн, као и на благајни Народног позоришта у Београду.  

У новој верзији „Нечисте крви" нема фолклорних елемената, нити језика старог Врања, али има свевремене приче не само о љубави, него и о страсти, чежњи и патњи, како личној, тако и породичној.

Сви јунаци су задржали карактеристике које су имали и код Боре Станковића, али им је дат и „савремени додир” кроз говор и ситуације у којима се налазе.

Горду и страствену Софку, која се инати са својом судбином, тумачи Јована Стојиљковић, њеног оца – ефенди Миту, који ју је због новца издао и продао као ствар, игра Небојша Дугалић, лик Газда Марка, богатог сељака који у себи носи неиживљеност и промашеност живота, поверен је Ненаду Јездићу, а Томче, његовог сина и Софкиног мужа – Павлу Јеринићу.

У овој веома снажној причи о љубави и њеним разним видовима, али и о томе како је љубав нестала између људи, улоге тумаче и Наташа Нинковић (Тодора, Софкина мајка), Душанка Стојановић Глид (Стана, Маркова жена), Златија Оцокољић Ивановић (Стоја, Тодорина сестра), Љиљана Благојевић (Магда, слушкиња), Радмила Живковић (Симка, „купачица“), Танасије Узуновић (Арса, Марков слуга), Никола Вујовић (Ванко, слуга мутавац) и Стефан Kалезић (Мали Томча).

У представи учествује и оперски певач, баритон Небојша Бабић који у сцени свадбе, уз клавирску пратњу Тање Шчербак, изводи ванвременску композицију „Моја последња и прва љубави", на текст и музику Кемала Монтена, са којом је Тереза Кесовија 1986. године убедљиво тријумфовала на Међународном музичком фестивалу „Месам", у Београду.

Драматург је Молина Удовички Фотез, сценографију је креирала Весна Поповић, костиме Марина Вукасовић Меденица, композиторка је Ања Ђорђевић, а кореографкиња Андреја Kулешевић.

Подсетимо и да је Ненад Јездић за улогу Газда Марка добио Награду за глумачку бравуру на 14. Фестивалу медитеранског театра „Пургаторије“ у Тивту, Награду за најбољег глумца на 27. Међународном фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен”, Награду Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара Народног позоришта у сезони 2018/2019 и Награду „Раша Плаовић“ за најбоље глумачко остварење на београдским сценама између два Дана позоришта (2018-2019), док је Јовани Стојиљковић, за улогу Софке, припала Награда „Ружица Сокић”, за најбоље глумачко остварење у позоришној сезони 2018/2019 и Награда Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара Народног позоришта у сезони 2018/2019.

„Нечиста крв“ освојила је Награду Народног позоришта у Београду за најбољу представу у оквиру репертоара Народног позоришта у периоду од 22. новембра 2018. године до 10. новембра 2019.

Представа је премијерно изведена 12. априла 2019. године на Великој сцени.