Вести

ДРАМА ТЕНЕСИЈА ВИЛИЈАМСА "СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА" ИЗВЕДЕНА ЈУБИЛАРНИ 50. ПУТ

12 јануар 2016

Представа „Стаклена менажерија”, по тексту једног од најзначајнијих драмских писаца 20. века  Тенесија Вилијамса, у режији Радослава Миленковића, изведена је 12. јануара на Сцени "Раша Плаовић" јубиларни 50. пут.
Улоге у овој породичној драми тумаче Олга Одановић (Аманда Вингфилд), Бојана Стефановић (Лора), Александар Ђурица (Том) и Ненад Стојменовић (Џим О’Конор, гост).
И данас, 72. године од када је написана, ова прича о усамљености и немоћи, непрестано опседа позоришне и филмске редитеље широм света.
Комад, који је заправо постао нуклеус за све оно што ће Вилијамс касније написати („Трамвај звани жеља”, „Тетовирана ружа”, „Мачка на усијаном лименом крову”, „Слатка птица младости”, „Ноћ игуане”...), своје почетке имао је у краткој причи „Портрет девојке у стаклу” из које је прво настао сценарио, а потом и драма.
Славни амерички драмски класик у тој причи, написаној 1944. године, приказује опору атмосферу поремећених породичних односа којима је тек окоштала друштвена конвенција препрека за незаустављиву провалу очаја.
Мајка жели да се сви укалупе у клише, син машта о слободи, а кћерка се определила за изолацију. Иако су им снови различити, постоји заједничко решење које је у рукама младића - госта који им долази у посету. Срећа је тако на дохват руке. Ипак, да ли је она достижна...
Представа је премијерно изведена 16. марта 2012. године на Сцени „Раша Плаовић”.
Улогу Џима О’Конора једно време тумачио је Михаило Лађевац кога је, у међувремену, заменио Стојменовић.
Комад је превела Нада Ћурчија Продановић.
Драматург представе је Ивана Димић, сценограф Борис Максимовић, а костимограф Олга Мрђеновић.
Редитељ Миленковић био је задужен и за избор музике, а Владимир Петричевић за дизајн звука.
На матичној сцени и гостовањима представу је до сада видело око 7.000 гледалаца.
М.Б.