Вести

ДРАМСКОЈ УМЕТНИЦИ ЉИЉАНИ БЛАГОЈЕВИЋ УРУЧЕНА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА „СЕРГЕЈ БОНДАРЧУК“

12 октобар 2012

Првакиња Народног позоришта у Београду Љиљана Благојевић овогодишњи је добитник Награде „Сергеј Бондарчук“ за изузетан дорпинос светској кинематографији, а то престижно признање joj je уручено 8. октобра на свечаности у Москви.

Том приликом  одржана је и ретроспектива филмова у којима је призната уметница одиграла неке од својих најзначајнијих улога - Sjećaš li se Dolli Bell" (Dolly Bell),, "Вечерња звона" (Роса), "Нож" (Рабија Османовић) и "Синовци" (Спасенија Катунац).
Љиљана Благојевић је глумила у више од 50 филмова, међу којима су, поред поменутих, "Бошко Буха", "Велики транспорт", "Мирис дуња", "Тако се калио челик", "Лагер Ниш", "Завет"..., а играла је и у бројним ТВ серијама.
У матичном Народном позоришту и на другим сценама остварила је више од 60 позоришних улога, између осталог, у представама "Галеб", "Злостављање", "Јанез", "Вирус", "Баш бунар", "Побратим", "Прљаве руке, "Велика драма", "Зечји насип", "Женидба", "Војна тајна"...
За свој рад добила је најзначајније награде на овим просторима и шире, као што су „Царица Теодора“, Златна колајна "Маја Димитријевић", Награда „Јоаким Вујић“, „Златни беочуг“ за трајни допринос у култури, „Златни витез“, Награда „Жанка Стокић“...
Редовни је професор и оснивач Одсека за позоришну и филмску уметност на Слобомир П. универзитету у Бијељини.
Бондарчук (1920-1994) је био угледни руски глумац и редитељ, а светску славу стекао је ролом Пјера Безухова у филму „Рат и мир“ по роману Лава Толстоја, који је у оригиналној верзији трајао више од десет сати.
Публици на простору некадашње Југославије остао је у сећању по улози Ивана Мартина у филму Вељка Булајића „Битка на Неретви“.
М.Б.

Биографију Љиљане Благојевић можете погледати ОВДЕ